DruštvoVesti

Održano predavanje na temu “Blokchain tehnologije – kako i zašto?”

U okviru Naučnog kluba održana je edukativna radionica na temu “Blockchain tehnologije” za učenike srednjih škola. Radionica, koja je okupila učenike sa interesovanjem za savremene tehnologije, imala je za cilj da im pruži osnovno znanje o principima funkcionisanja Blockchaina i njegovim mogućnostima primene u različitim industrijama.

Regionalni centr za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju redovno održava brojne radionice kako bi mladi imali priliku da se usavršavaju.

“Današnja tema ove radioice je “Blokchain tehnologije – kako i zašto” koja nam dolazi iz oblasti softverskog inženjeringa. Cilj ove radionice je da učenici spoje tehnička znanja i kreativnost koje bi mogli upotrebiti u praksi”, kazala je  rukovodilac naučnog kluba Zuhra Hadžifejzović.

Tokom radionice, srednjoškolci su imali priliku da se bliže upoznaju sa osnovnim pojmovima kao što su decentralizacija, kriptovalute i pametni ugovori, te su diskutovali o potencijalu ove tehnologije da promeni način na koji se skladište i prenose podaci.

“Kroz praktične primere želela sa pokazati kako Blockchain može unaprediti transparentnost i sigurnost u poslovanju, kao i kako se ova tehnologija koristi u oblastima poput finansija, logistike i zdravstvene zaštite”, kazala je za RTV Novi Pazar dr informatičkih nauka i inženjer softvera Jasmina Malićević.

 

Posebno interesovanje učenika izazvala je sesija posvećena kriptovalutama i njihovoj ulozi u globalnom finansijskom sistemu, gde su učesnici imali priliku da saznaju više o rudarenju, trgovanju kriptovalutama i načinima na koje se ove digitalne valute mogu koristiti u svakodnevnim transakcijama.

Radionica je završena interaktivnim delom, gde su učenici radili na simulacijama Blockchain mreža i imali priliku da postave pitanja stručnjacima. Organizatori su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom interesovanja i angažovanosti srednjoškolaca, ističući važnost ovakvih inicijativa u pružanju mladima znanja i veština koje su sve traženije na tržištu rada.

Ovaj događaj predstavlja samo jedan korak u dugoročnom planu edukacije mladih o savremenim tehnologijama. Današnje predavanje bilo je namenjeno za učenike IT smera iz Gimnazije i učenika Tehničke škole Izudin Šušević.

A.A.

 

Podeli