DruštvoVesti

Savez slepih i slabovidih obeležio Međunarodni dan belog štapa

U prostorijama Saveza slepih i slabovidih danas je obeležen Međunarodni dan belog štapa. Ovaj značajan datum ima za cilj podizanje svesti o problemima sa kojima se suočavaju slepi i slabovidi građani, ali i ukazivanje na važnost njihove inkluzije u društvo.

Tradicionalno okupljanje članova Saveza slepih i slabovidih za Međunarodni dan slepih i slabovidih lica još jedan je znak pažnje rukovodstva ovog Saveza.  Za članove Saveza ukazana pažnja i pomoć, ističe da je solidarnost u ovim trenucima od ključnog značaja.

 

“Beli štap je simbol nezavisnosti, sigurnosti i samostalnosti. Ovo je prilika da ukažemo javnosti na problem i izazove sa kojima se slepa i slabovida lica kreću, a to, se pre svega, odnosi na pristupačnost, obrazovanje i zapošljavanja. Mi neumorno radimo na podizanju svesti o potrebama slepih i slabovidih lica i nećemo prestati to da radimo. U našem gradu su solidni uslovi a molila bih sve one koji imaju ovakav problem da se osmele i ohrabre kako bi što više njih videli na ulicama”kazala je za RTV Novi Pazar dipl. defektolog-tiflolog Mirsada Dibranin Ajdinović.

Predstavnici udruženja “Put sredine” tom prilikom uručili su 30 paketa pomoći u osnovnim životnim namirnicama članovima Saveza. Pomoć je stigla u pravom trenutku, a ovaj vid podrške im znači puno.

 

“Naša organizacija već duži niz godina sarađuje sa Savezom slepih i slabovidih lica i uvek smo tu da im izađemo u susret i pomognemo”, kazao je Zeid Dolovac iz NVO “Put sredine”.

Devet članova Saveza dobilo je i sertifikate za uspešno ovladavanje digitalnim veštinama.

“Zadovoljstvo je bilo raditi sa svim polaznicima, pogotovo što ih ja odlično razumem, jer sam i sam u takvoj situaciji. Izuzetno su pokazali interesovanje i upijali su sve što sam im govorio. Na kraju njih devet je dobilo sertifikate za uspešno usavršavanje digitalnim veštinama”, istakao je predsednik Saveza slepih i slabovidih lica.

Ovaj događaj je još jednom podsetio na važnost podrške osobama sa invaliditetom i na nužnost unapređenja uslova za njihov svakodnevni život.

A.A.

 

Podeli