DruštvoVesti

”Udade se Nusreta”

Muzj “Ras” u Novom Pazaru promovisao je još jedan roman autora Saita Kačapora pod nazivom “Udade se Nusreta”. Inače, “Ras” ove godine slavi jubilej, 50 godina izdavaštva. Prvu knjigu Saita Kačapora  izdao je davne 1987. godine.

Sait Kačapor, prosvetni radnik, pedagog, univerzitetski profesor i pisac ističe da je svaka njegova knjiga pisana po istinitim događajima, da nikada nije sastavljena od izmišljenih priča, pa je tako nastao, na istini, i ovaj roman “Udade se Nusreta. Kačapor kaže da je na njemu radio skoro čitav svoj život vodeći se primerima istinitih tragičnih ljubavnih priča, životom ovog kraja, kulturom Bošnjaka, te da je u ovom romanu opisao dirljivu platonsku ljubav dvoje mladih ljudi.

“Vi znate da sam ja pedagog i profesor odgoja i obrazovanja, te moje knjige moraju imati odgojnu i obrazovnu funkciju. Kada je u pitanju obrazovna funkcija to se odnosi na upoznavanje našeg života u jednom prelaznom periodu koji se dogodio polovinom prošlog veka kada su mladi ljudi iz ovog kraja krenuli u svet da zarade novac kako bi se vadili iz siromaštva”, kazao je profesor Sait Kačapor.

“Kada je u pitanju odgojna funkcija, mogu da kažem da to može da bude i laka, a i veoma teška tema. Naime, pitanje udadbe i ženidbe je najozbiljnije pitanje u životu ljudi. Međutim, ponekad se ne završi srećno”, dodao je Kačapor i rekao da se ostatak priče može saznati kada pročitamo roman.

Prvu Kačaporovu knjigu Muzej “Ras” izdao je davne 1987. godine. Direktor muzeja Elmir Habibović ističe da je zadovoljstvo biti ponovo izdavač jednom ovako vrhunskom piscu baš u godini kada “Ras” slavi 50 godina izdavaštva.

“Evo ove godine izdajemo ovaj roman profesora Kačapora koji je veoma zanimljiv, koji se bavi porodicom, porodičnim odnosima,  situacijom na Pešterskoj visoravni u kojoj se prepliće bošnjačka kultura i na jedan specifičan način, iz ugla kako to samo ume profesor Kačapor, napiše priče koje se nalaze između korica ovog romana”, kazao je Habibović.

Ljubitelji dela Saita Kačapora, roman “Udade se Nusreta” mogu naći u muzeju “Ras”, Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović”, narodnoj biblioteci u Beogradu kao i lično kod autora.

Biljana Veljović

 

Podeli