DruštvoVesti

33 sadnice za 33 godine postojanja JP “Srbijašume”

Povodom 33 godine postojanja JP „Srbijašume“, danas je u gradskom parku upriličena posebna akcija sadnje 33 sadnice četinarskog drveća. Ova simbolična akcija ima za cilj isticanje važnosti očuvanja životne sredine i šuma, koje predstavljaju jedan od ključnih resursa naše zemlje.

Predstavnici Srbijšume, zajedno sa lokalnim zvaničnicima učestvovali su u sadnji novih stabala, čime su dodatno obogatili gradski park. Ova akcija predstavlja poruku o značaju šuma za budućnost, kako u očuvanju biodiverziteta, tako i u borbi protiv klimatskih promena.

„Danas je jedan dan i jedna prilika da mi iz Gradske uprave zajedno sa našim kolegama iz Javnog preduzeća “Srbijašuma”, da se okupimo ovde u gradskom parku i da na ovaj način obeležimo 33 godine od postojanja Javnog preduzeća “Srbiješume”. U tom smislu oni su organizovali, a mi smo podržali tu akciju da se posadi 33 sadnice četinarskih vrsta, koje će doprineti ulepšanju ovog prostora, njegovom obnavljanju i konačno lepšem izgledu“, kazao je rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine Ivan Milanović.

Šef šumske uprave Novi Pazar Alen Gusinac istakao je važnost nastavka ulaganja u održivo upravljanje šumama i edukaciju građana o njihovom značaju.

„Šumska uprava Novi Pazar, pored korišćenja šuma, veliku pažnju i posvećenost pridaje i gajenju šuma, odnosno povećanju šumovitosti i unapređenju postojećeg šumskog fonda. U kontekstu tome govori podatak, činjenica da smo u poslovnoj 2024. godini planirali sadnju novih 70.000 sadnica i to pošumljavanje goleti na površini oko 16 hektara sa 40.000 sadnica i veštačko obnavljanje šuma sa 30. 000 sadnica na površini oko 13 hektara“, istakaoje šef šumske uprave Novi Pazar Alen Gusinac.

Sadnja 33 stabla nije samo simbolično podsećanje na dugogodišnji rad Srbijašuma, već i poziv građanima da se pridruže i daju svoj doprinos očuvanju prirodnihresursa. Zahvaljujući ovakvim akcijama, grad postaje zelenija i zdravija sredina.

A.A.

Podeli