DruštvoKulturaVesti

Monografije o afirmaciji kulturnog amaterizma

Rad kulturnih ustanova u Novom Pazaru na afirmaciji amaterizma i realizaciji popularnih kulturnih sadržaja predstavljen je u dve nove monografije, promovisanih u Kulturnom centru. Monografija „Kultura svih ili kultura za sve“ autorke Nine Aksić istražuje razvoj institucionalnog amaterizma tokom socijalizma, dok se rad Hasne Ziljkić „Festival stvaralaštva mladih 2009-2019“ fokusira na manifestaciju koja već godinama ističe talente učenika iz Novog Pazara.

Nina Aksić, viši naučni saradnik u Etnografskom institutu SANU, obuhvatila je period od 1945. do 1991. godine, istražujući delatnosti raznih kulturnih institucija, uključujući pozorište, bioskop i školske sekcije. „Amaterizam u Novom Pazaru bio je razvijeniji nego u drugim gradovima, zahvaljujući Smotri amaterizma koja je okupljala veliki broj mladih“, naglasila je Aksićeva.

Ziljkićeva, koja je koordinatorka Festivala stvaralaštva mladih, sakupljala je podatke o nastupima i učesnicima tokom svih godina. Njena monografija obuhvata 440 stranica, čime dokazuje značaj manifestacije koja svake godine okuplja oko 3.000 učenika. „Amaterizam je nekada imao snažnu podršku institucija, dok danas zavisi od entuzijazma pojedinaca“, istakla je Ziljkićeva.

Na promociji su govorili i drugi istaknuti gosti, poput Srđana Radovića iz Etnografskog instituta SANU i Gorana Asovića, umetničkog rukovodioca KUD-a Golija. Svi su se složili da ove monografije čuvaju od zaborava značajne kulturne ličnosti i doprinose bogatom kulturnom životu Novog Pazara.

 

Podeli