DruštvoPoslednje

BNV osudilo negiranje bosanskog jezika i najavilo pravne korake protiv profesora Državnog univerziteta u NP

Predsjednički savjet Bošnjačkog nacionalnog vijeća, izrazio je  zabrinutost zbog brutalne diskriminacije i grubog kršenja prava Bošnjaka na nacionalni i jezički identitet, koje su iznijele „Večernje novosti“ u tekstovima od 6. i 7. avgusta. Posebno su problematični stavovi izneseni od strane prof. dr. Dragane Novakov sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru, koja je u svojim izjavama negirala značaj i postojanje bosanskog jezika, nazivajući studij bosanskog jezika ‘nečim što je radila struka u drugom milenijumu’. Ovi i slični stavovi drugih profesora, kao što su Sreto Tanasić, Miloš Kovačević i Dragoljub Petrović, izazvali su oštre reakcije Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Vijeće je uputilo dopise nadležnim ministarstvima i institucijama, uključujući Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, te Misiju OEBS-a u Srbiji. U dopisima se upozorava na ozbiljno kršenje Ustava, Zakona o javnom informisanju i medijima, kao i Zakona o nacionalnim savetima. Ovi dopisi su upućeni i Savjetu za štampu i Kompaniji „Večernje novosti“, zbog propagiranja stavova koji negiraju prava Bošnjaka. Vijeće ističe da je Zakon o javnom informisanju i medijima jasno zabranjuje diskriminaciju na osnovu jezika i nacionalne pripadnosti, te da je ovakvo postupanje „Večernjih novosti“ neprihvatljivo.

Savjet je donio odluku o pokretanju zakonskih koraka protiv prof. dr. Dragane Novakov, kao i protiv prof. dr. Srete Tanasića, prof. dr. Miloša Kovačevića i prof. dr. Dragoljuba Petrovića, zbog raspirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti. Ovi koraci su preduzeti u cilju zaštite ljudskih i nacionalnih prava Bošnjaka, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije.

Formirana je i “Radna grupa za visokoškolsko obrazovanje”, koja će pratiti dešavanja na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, davati stručnu podršku i osigurati zaštitu prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom jeziku. Vijeće insistira na hitnom sastanku sa rektoricom i rukovodstvom Univerziteta kako bi se riješila ova pitanja i spriječilo dalje kršenje prava Bošnjaka u obrazovnom sistemu.

Bošnjačko nacionalno vijeće naglašava da je neophodno uspostaviti katedru za bosanski jezik i bošnjačku književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, kako bi se očuvala i unaprijedila kultura i jezik Bošnjaka, te spriječilo dalje ignorisanje njihovih prava. Očekuje se hitna reakcija svih nadležnih institucija kako bi se osigurala ravnopravnost i zaštita prava Bošnjaka u Srbiji.

Galib G!cić

 

Podeli