DruštvoVesti

Na snazi crveni meteo-alarm, temperatura do 41 stepen; lekari upozoravaju – ne izlazite bez preke potrebe

Sunčano i veoma toplo u Srbiji. Na snazi je i dalje crveni meteo-alarm. Najviša temperatura do 41 stepen. Do kraja nedelje se nastavljaju vreli dani. U Sjenici i Gornjem Milanovcu proglašeno je vanredno stanje. Zbog dugotrajne suše neki gradovi su uveli restrikcije u vodosnabdevanju, a vojska doprema vodu životinjama na planinama. Lekari apeluju da građani u vrelim danima ne izlaze napolje bez preke potrebe, već da budu u rashlađenim prostorijama. Prema podacima RHMZ-a u 12 časova, najtoplije je u Novom Sadu, Kikindi, Banatskom Karlovcu, Leskovcu i Dimitrovgrdu, gde je izmereno 36 stepeni.

Doktorka Bojana Uzelac iz Urgentnog centra kaže da su na početku vrelog toplotnog talasa najviše poziva imali zbog starijih osoba koje su kolabirale, a da se sada sve češće medicinski zbrinjavaju i mlade osobe koje rade na otvorenom.

“Sada imamo mlade osobe koje rade na otvorenom i koje kolabiraju. Kod zdravih osoba telo traži da se rashladi. Kada je reč o sunčanici, obično se javlja kod osoba koje su direktno izložene suncu, dok je toplotni udar akutno stanje kada telo ne može da kontroliše telesnu temperaturu. To se često dešava kada uđete u pregrejani automobil. Kod sunčanice bitno je da se osoba pre svega skloni sa sunca, a ukoliko dođe do toplotnog udara, obavezno je da se pozove lekar”, objašnjava doktorka Uzelac.

Hronični pacijenti treba da slušaju savete svojih lekara i piju terapiju, a mladi pre svega treba da izbegavaju da budu direktno izloženi suncu i da izbegavaju konzumiranje alkohola.

Doktorka apeluje i da se pomogne starijim sugrađanima oko snabdevanja namirnicama i lekovima, da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Alma A.

 

Podeli