Društvo

Smart City centar Novi Pazar pokretač regionalnih inovacija u IT industriji

Smart City Centar bit će institucija koja će pokretati ljude, motivirati ih i podržavati u tome da svoju kreativnost pretvore u naplativu ideju u oblasti inovacija i IT industrije, izjavio je za Rtv Novi Pazar, Šemsudin Plojević, koordinator Regionalnog inovacionog centra. Do otvaranja Smart City Centra preostalo je otprilike mjesec dana, što znači da se ubrzano radi na instaliranju kompletne opreme. Danas je instaliran i kancelarijski mobilijar.

“Projekat ide svojim tokom. Prije neki dan smo imali opremu, sada imamo ovaj namještaj. Od danas je zvanično sve što je trebalo biti urađeno od građevinskih, instalacionih radova i opreme postavljeno na svoje mjesto. Ostaju dalje administrativni radovi oko dozvola i svega toga. Ali, barem što se tiče samog objekta i svega onoga što treba da bude dio objekta, taj dio je završen,” rekao je Plojević.

Na pitanje šta podrazumijeva završetak svih radova prije samog otvaranja Smart City Centra, Plojević je istakao da većina ljudi posmatra centar kao objekat, ali naglašava da se radi i na unapređenju sadržaja. “Na projektu uspostavljanja Regionalnog inovacionog Smart City Centra treba da prođu još neke faze koje nisu čisto instalacija i građenje. Jedna od tih faza su treninzi i rad na strategiji koja uključuje dvogodišnji i petogodišnji plan aktivnosti i akcija. S tim planovima aplicirat ćemo prema ministarstvu i nadležnim institucijama.” – smatra Plojević.

Za kraj, istakao je značaj Centra za cijeli region: “Grad Novi Pazar je izrastao u centar regiona i mi trebamo biti institucija koja pokreće i motivira ljude, ne samo u Novom Pazaru, već i u okolnim opštinama.”

 

G!cić

Podeli