DruštvoVesti

Pomoć za 21 porodicu sa decom koja boluju od retkih bolesti

Državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Radoš Pejović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uručili su vaučere za pomoć osobama koje boluju od retkih bolesti. Pravo na ovu finansijsku podršku ostvarilo je 28 porodica, 21 sa područja Novog Pazara i ostali su iz tutinske i sjeničke opštine.

Porodicama koje imaju decu obolelu od retkih bolesti dodeljena su po tri vaučera koja će im olakšati da lakše prebrode finansijske prepreke koje prate ove bolesti.

“Moj sin boluje od cistične fibroze, iskoristićemo banju gde će imati sve što mu je potrebno, a kupićemo i vitamine koji su veoma skupi. Moj sin sada diše, on nije mogao da ide u školu, nije se družio, nije izlazio iz kuće, imao je inhalacije po ceo dan”, kazala je Azra Nurković.

“Moje dete boluje od retke bolesti, to je Rettov sindrom i banja će nam mnogo značiti. Dok ćemo vaučer za apoteke iskoristiti za tablete koje ona koristi a  koje su veoma skupe”, kazala je Hasima Numanović.

Pomoć osobama koje boluju od retkih bolesti postaje prioritet za mnoge lokalne i državne institucije. Ministarstvo za brigu o porodici i lokalna samouprava pokazali su solidarnost i podršku najugroženijim građanima.

„Retke bolesti predstavljaju veliki izazov ne samo za obolele i njihove porodice, već i za društvo u celini. Naša dužnost je da obezbedimo adekvatnu podršku i resurse kako bi ovi ljudi mogli da vode dostojanstven život. Danas smo ovde da pokažemo da nisu sami, da smo uz njih“, kazao je državni sekretar u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Radoš Pejović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da se porodice suočavaju sa velikim izazovima i zato je važno da im pružimo podršku na svaki mogući način.

“Grad Novi Pazar poslednjih pet godina finansijski pomaže osobe sa retkim bolestima i malignim oboljenjima. Sigurno da je svaka pomoć dobrodošla, naročito u ovakvim slučajevima. Cilj nam je sinergije i zajedništvo lokalne samouprave, javnih preduzeća, ministarstava i vlade kako bismo olakšali živote osoba sa retkim bolestima”, poručio je Biševac.

Ovaj čin solidarnosti je još jedan korak ka izgradnji društva u kojem će svi građani imati pravo na dostojanstven i kvalitetan život, bez obzira na to koliko je njihova bolest retka ili specifična. A svi oni koji danas nisu primili vaučer, dobiće ih poštom, na kućnu adresu.

Alma A.

 

Podeli