PoslednjeVestiZanimljivosti

Iskopali ćup pun zlatnih novčića

Pronađeni dukati potiču iz vremena Persijskog carstva a na njima se nalazi lik kralja Darije

Ispod poda kuće sagrađene pet vekova pre nove ere u antičkom gradu Notionu, u današnjoj zapadnoj Turskoj, istraživači su otkrili i otkopali ćup pun zlatnih novčića.

Otkopavanje antičkog grada u zapadnoj Turskoj otkrilo je predmete i arheološke ostatke koji datiraju iz petog veka pre nove ere, uključujući i ćup pun zlatnih novčića koji je bio sakriven više od 2.000 godina.

Naučnici su otkrili zlato u Notionu, utvrđenom gradu koji je bio naseljen od šestog veka pre nove ere do prvog veka nove ere.

Zakopano ispod poda kuće iz petog veka pre nove ere, ćup zlata bi mogao da ispriča priču o životu drevnog plaćenika tokom tih burnih vremena, saopštavaju stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu, a prenosi Si-En-En.

„Ovako vredno otkriće u kontrolisanom arheološkom otkopavanju je veoma retko“, kaže vođa iskopavanja dr Kristofer Rate, profesor drevne mediteranske umetnosti i arheologije.

„Nikad se ne zakopava ovakva riznica novčića, posebno zlatnih, bez namere da se ponovo preuzme. Samo najteži scenario i nesreća vlasnika bi mogla da objasni očuvanje ovakvog blaga“, ističe Rate.

Notion je ostao najvećim delom netaknut tokom dve hiljade godina sve dok pre desetak godina kada su arheolozi nadgledanjem iz vazduha i mapiranjem vidljivih ostataka grada utvrdili da se radi o naseobini iz antičke ere.

Pronađeni novčići potiču iz vremena vladavine Persijskog carstva (šesti vek pre nove ere do oko 330. pre nove ere) i poznati su kao persijski darici sa likom klečećeg strelca na prednjoj strani novčića koji prikazuje persijskog kralja Darija .

Kao i većina drevnih kovanica od šestog do četvrtog veka pre nove ere, ova valuta nema datume, što predstavlja izazov za istraživače koji žele da odrede kada je tačno proizveden, kaže dr Piter van Alfen, glavni kustos Američkog numizmatičkog društva.

Izvor i slika: politika.rs

D. M.

Podeli