PoslednjeSvetVesti

U Gazi ubijeni novinar i snimatelj Al Jazeere

Novinar Al Jazeere Arabic Ismail al-Ghoul i snimatelj Rami al-Rifi ubijeni su u izraelskom napadu na Pojas Gaze.

Dopisnik Al Jazeere Arabic Ismail al-Ghoul i snimatelj Rami al-Rifi ubijeni su u izraelskom napadu na Pojas Gaze.

Al-Ghoul je izvještavao iz kampa Al-Shati, odakle je porijeklom ubijeni politički čelnik Hamasa Ismail Haniyeh.

Novinar Al Jazeere Arabic Ismail al-Ghoul i snimatelj Rami al-Rifi (Al Jazeera)

Na povratku prema gradu Gazi direktno ih je pogodila izraelska bespilotna letjelica.

Mohamed Moawad, glavni urednik Al Jazeere Arabic, rekao je da je napad ciljao ekipu koja je “hrabro izvještavala o događajima u sjevernoj Gazi”.

Ismail je bio poznat po profesionalizmu i predanosti, skrećući pažnju svijeta na patnju i zločine počinjene u Gazi, naročito u bolnici Al-Shifa i sjevernim četvrtima.

“Da nije bilo Ismaila, svijet ne bi vidio razorne posljedice ovih masakra”, napisao je na društvenoj mreži X, dodajući da je Al-Ghoul “preko Al Jazeere svijetu prenosio događaje i stvarnost Gaze”.

“Njegov glas je sada utišan. Ismail je ispunio svoju misiju u svojoj domovini. Neka je sram one koji su iznevjerili civile, novinare i čovječanstvo”, dodao je.

Direktno ciljanje novinara

Anas al-Sharif, Al Jazeerin reporter koji izvještava iz Gaze, nalazi se u bolnici u koju su dovezena tijela njegovih kolega.

“Ismail je prenosio patnju raseljenih i ranjenih Palestinaca, kao i masakre koje je izraelska okupacija počinila nad nevinim ljudima u Gazi”, rekao je.

“Izraelska okupacija možda ne želi da slika izađe u javnost, ne želi da se priča o tome i ne želi da Al Jazeera nastavi izvještavati o onome što se događa. Ciljaju direktno novinare ili njihove porodice ili mjesta sa kojih izvještavaju“, dodao je.

Izrael, koji je ranije negirao da je u 10-mjesečnom ratu protiv Gaze ciljao novinare, još uvijek nije komentarisao napad. U izraelskom ratu protiv Gaze ubijeno je najmanje 39.445 osoba, većinom djece i žena.

I prije ovog smrtonosnog napada, izraelski rat protiv Gaze smatran je najsmrtonosnijim sukobom za novinare i medijske djelatnike u svijetu.

Komitet za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku, koji ima zasebnu bazu podataka o palestinskim novinarima ubijenim u Gazi, procijenio je da je od početka rata do 5. jula ubijeno 108 medijskih djelatnika.

 

Izvor: Al Jazeera
D. M.
Podeli