DruštvoVesti

Delegacija Novog Pazara i ove godine u Srebrenici (FOTO)

Delegacija Grada Novog Pazara prisustvovala je dženazi u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici. Tom prilikom srdačnosu ih dočekali organizatori, majke Srebrenice, a delegacija Novog Pazara susrela se u Srebrenici sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine, zvaničnicima i diplomatama iz Turske i zemalja regiona.

Ove godine obavljen je ukop 14 žrtava genocida počinjenog na današnji dan, 11. jula 1995. godine u Srebrenici.

Delegacija Grada Novog Pazara i Sandzačke demokratske partije (SDP) prisustvovale su dženazi u Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici. Ove godine obavljen je ukop 14 žrtava, genocida počinjenog na današnji dan, 11. jula 1995. godine u Srebrenici.

Delegaciju Sandzačke demokratske partije činili su predsednik Samir Lekić, potpredsednik Fahrudin Ðekić, te član nadzornog odbora stranke Emir Spica, dok je Grada Novog Pazara predvodio prvi čovek Nihat Biševac, a prisustvovao je i pomoćnik gradonačeknika Salbin Kariši, načelnik Gradske uprave Džemil Divanefendić i član kabineta Rešad Džuburović.

Podsećamo, Grad Novi Pazar je finansijski podržao izgradnju dve kuće za majke Srebrenice u Potočarima.

A Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, danas, se obeležen u Novom Pazaru.

To znači da nema kulturno-zabavnih manifestacija, a mediji i ugostiteljski obkjekti svoje programe organizuju bez emitovanja muzike.

Gradska skupština je, u julu 2015.godine, usvojila odluku da se 11.jul, na teritoriji grada, obeležava kao Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, tokom kojeg važe pravila kao za dan žalosti.

U Potočarima su danas ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava, od kojih je, te 1995.godine, najmlađa imala 17, a najstarija 68 godina .

Za genocid i ratne zločine počinjene u Srebrenici pred različitim sudovima, do danas, osuđeno je više od 50 lica na ukupno 700 godina zatvora.

 

Sajma Redžepefendić

Podeli