DruštvoVesti

Unapređenje ravnopravnosti: Novi zadaci i planovi Saveta za rodnu ravnopravnost

Održan je prvi radni sastanak Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti. Bila je to prilika da se članovi tog tela bolje upoznaju sa načinom rada saveta, predstave svoja očekivanja i doprinesu razvoju strategije. Predsednica Saveta, Alma Šarenkapić, istakla je da kombinacija iskustva članova iz prethodnog saziva i entuzijazma novih članova garantuje unapređenje položaja žena i implementaciju mera za razvoj ravnopravnosti u Novom Pazaru.

Glavna tema sastanka bili su predstojeći zadaci. Šarenkapić je najavila donošenje novog Akcionog plana za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, u skladu sa nacionalnom Konvencijom.

Ona je istakla da je cilj da plan bude kratkoročno ograničen, kako bi novoformirani Savet mogao da vidi napredak u ostvarivanju mera tog budućeg dokumenta.

Pored toga, Šarenkapić je najavila seminar za odbornice i žene aktivne u političkom životu, koji će se održati u saradnji sa Akademijom ženskog liderstva u Novom Pazaru 3. i 4. jula.

Ovaj seminar će se sastojati od radionica i predavanja o liderstvu, javnom nastupu i osnaživanju žena. Predsednica saveta je istakla važnost usavršavanja veštine javnog nastupa za žene koje su aktivne u politici ili žele da budu, naglasivši: „Naš osnovni zadatak je da predstavimo drugim ženama i celom narodu da mi zaista jesmo one koje učestvuju u donošenju odluka i na kraju i odlučuju”.

Ova inicijativa ima za cilj jačanje kapaciteta žena u političkom životu i njihovo osnaživanje da aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka, doprinoseći tako većoj rodnoj ravnopravnosti u društvu.

 

Podeli