DruštvoVesti

Oprezno u prirodi! Opasnost od šumskih požara

Nastupajući period ekstremno visokih temperatura veoma će pogodovati nastanku požara na otvorenom kao i šumskih požara, a s obzirom da je nastupio i period korišćenja godišnjih odmora i samim tim povećanog prisustva stanovništva u prirodi, Sektor za vanredne situacije i Šumska uprava apeluju na građane da se odgovorno ponašaju pri boravku u prirodi, povedu računa kako ne bi izazvali požar, a samim tim poštuju zakon. Posebno naglašavaju da se u prirodi vatra može ložiti samo na obeleženim i obezbeđenim mestima.

Isto tako, nekontrolosano paljenje suve trave i niskog rastinja u polju i pored puta, vrlo često uzrokuje požar velikih razmera koji se brzo širi.

Građane podsećaju da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja na otvorenom prostoru, ostatka strnih useva, spaljivanja smeća, kao i loženje vatre u šumi na udaljenosti od 200 metara od ruba šume. Za nepoštovanje ovih zakonskih odredbi zaprećene su i propisane novčane kazne. Kazne za fišička lica koja prekrše odredbe ovog Zakona krećuse od 10.000  dinara do 50.000 dinara, dok kazne za spaljivanje strnih useva, biljnih ostataka i smeća za fizička lica iznose 10.000 dinara, a za pravna lica od 300.000 dinara do 1.000.000 dinara.

U slučaju šumskih požara građani su dužni da odmah obaveste vatrogasnu službu na broj 193, kao i Šumsku upravu, a na poziv nadležnih potrebno je  da uzmu učešće u gašenju požara. Ovo se posebno odnosi na vlasnike šuma i zemljišta koje je pod požarom ili kome preti neposredna opasnost, podsećaju iz Sektora za vanredne situcacije i Šumske uprave Novi Pazar.

Sektor za vanredne situcacije i Šumska uprava Novi Pazar, će u narednom periodu, zajedno i sa drugim linijama Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, pojačati nadzor i obilazak terena radi pronalaženja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanju bezbednosti građana.

”Čuvajte prirodu, jer na taj način obezbeđujete kvalitetnije uslove za svoj i život svoje dece” poručuju iz Sektora za vanredne situcacije MUP-a i Šumske uprave Novi Pazar.

 

Senada Kalić

 

Podeli