Društvo

Cjelodnevni bajramski program RTVNP iz Novog Pazara, Sarajeva, Mostara i dijaspore

Radio Televizija Novi Pazar, za svoje gledaoce širom svijeta pripremila je bogat bajramski program. Sve je spremno za cjelodnevno druženje, najavljuje direktor RTV Novi Pazar, Denis Mavrić:

“Za razliku od ramazanskog Bajrama, kada smo ugostili preko 50 musafira u programu uživo ispred Kule Motrilje u gradskom parku, Kurban Bajram donosi blagdanske priče iz Sarajeva, Mostara, Blagaja, njemačkih gradova Majnca i Frankfurta, te naravno iz grada domaćina Novog Pazara. Priče iz dijaspore, vjerske teme i zabavni sadržaji već su spremni za emitovanje u nedjelju,” najavljuje Mavrić.

Isa-begov Hamam u Novom Pazaru, bajramski studio

Program iz Novog Pazara pripremili smo iz prostora Isa-begovog Hamama. Rustem Muratović – Ljuca, Šefćet Hamidović – Ringo, Hajran Đekić i Irfan Spahović – Cuke gledaocima donose sate sevdaha. O Bajramu govore između ostalih Enad Ličina, Izudin Šušević, a na snimanju smo se družili i sa članovima KUD-a Mladih.

Dan sa Hankom Paldum iz Sarajeva

U Sarajevu smo šetajući i pjevajući Baščaršijom proveli dan sa Hankom Paldum. Hanka je govorila o tradiciji Bajrama i načinu na koji priprema baklavu, dulsuju i druge specijalitete. Posjetili smo i gradske kujundžije koje su nam otkrile tajne svog zanata.

Bajramske priče iz Mostara

Prvi put smo pripremili bajramski program iz Mostara, gdje nas je sa Starog mosta sevdahom ugostio Asim Brkan.

Iako je tokom najave emisije spriječio našeg novinara da skoči sa mostarskog mosta, zajedno su zagacali u hladnu Neretvu, odakle su razgovarali o različitim temama. Ekipa RTV Novi Pazar nije napustila Hercegovinu prije nego što je posjetila izvor Bune u Blagaju.

Begova džamija u genima Muzaferija

Ispred Begove džamije, razgovarali smo  sa Arminom Muzagerijom, čiji su djedovi preko 200 godina bili hafizi i muezini te džamije.

Specijalni gost: Džejla Ramović

Gošća bajramskog programa Džejla Ramović kaže da ne zna spremati baklavu, ali da bez sevdalinke “Ustaj sine, Bajram je,” s kojom je majka tradicionalno budi za Bajrame, ne ustaje iz postelje.

Bajramsko druženje iz Njemačke

Bajramsko druženje donosimo i iz Njemačke, gdje smo bili gosti predbajramskog sijela džemata Mainz, družili se sa našim ljudima u dijaspori i posjetili njihove domove. Prikazaćemo vam prostor u Frankfurtu, gdje se gradi nova bošnjačka džamija.


Uključenja uživo 

Tokom bajramskog dana, tim RTVNP će se uživo uključivati sa različitih lokacija iz Novog Pazara.


Domaćin i autor bajramskog programa je Galib Gicić.

video:

Podeli