Društvo

Zapošljavanje osoba sa invaliditetom jedan od prioriteta Akcionog plana

Bolja zdravstvena zaštita, radno osposobljavanje, kvalitetnije obrazovanje,  kultura i sport, a poboljšanje socijalne zaštite, zadaci su Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom Novog Pazara. Radna grupa za sprovođenje ovog strateškog dokumenta razmatrala je na sastanku aktivnosti u oblasti zapošljavanja koji će biti realizovani do septembra ove godine.

U izradi ovog važnog dokumenta učestvovali su predstavnici svih nevladinih organizacija, matična udruženja osoba sa invaliditetom, predstavnici grada, kao i odbrnici gradskog parlamenta. Na  ovom sastanku razmatrane su aktivnosti  u oblasti zapošljavanja. One će, prema rečima predsednika radne grupe Fevzije Murića, biti realizovane kroz program za obuku, edukaciju I prekvalifikaciju osoba sa invaliditetom. Osobe koje to završe  doći će do posla, između ostalog i zahvaljujući punoj podršci radne grupe.
„Obrazovanje i prekvalifikacija su dva veoma važna elementa. Moramo omogućiti da se radno sposobna lica za određene poslove osposobe i uposle, kako bi zarađivala za lične potrebe. Zakon je predvideo i obavezu upošljavanja osoba sa invaliditetom i jedan od naših prioriteta u ovom trenutku jeste da proverimo da li su poslodavci ovu obavezu ispoštovali“, kazao je Murić.

Murić dodaje da je u prethodnoj godini dosta urađeno na unapređenju položaja osoba sa invaliditetom.

„Grad je za ovu godinu predvideo između 60 i 70 miliona za posebne oblike socijalne zaštite namenjene takvim licima. Naš grad je ušao u najuži krug republičke kancelarije zaštitnika građana za jedno simbolično priznanje koje potvrđuje da smo u prethodnoj godini na konkretnom planu načinili pomake. Uskoro ćemo znati da li smo dobitnici, ali je i ovaj stadijum signal da je naš rad prepoznat kao kvalitetan“, rekao je Murić.

Skupština Grada je Akcioni plan za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom usvojila u januaru ove godine, a aktivnosti obušvaćene ovim dokumentom sprovodiće se do 2021.godine.

Podeli