Društvo

Novi zakon-efikasnija borba protiv nasilja u porodici

Od 1. juna stupa na snagu novi Zakon o sprječavanju nasilja u porodici, koji nosi jasnu poruku, da će svako nasilje nad ženama biti sankcionisano zatvorom. Kada je porodično nasilje u Srbiji u pitanju, do sad su uglavnom žrtve bile te koje su spašavale živu glavu tako što su bežale iz sopstvene kuće, ali od juna stvari će se drastično promjeniti.

Za predsjednicu udruženja samohranih roditelja “ZAJEDNO” Almu Junis i žrtve porodičnog nasilja kojima pruža podršku, primjena novog zakona velika je radost. Pohavlno je to što će na slučaju porodičnog nasilja raditi timovi više organa, koji će sada po hitnom postupku nasilnike smještati tamo gdje im je i mjesto.

“Kada je porodično nasilje u Srbiji u pitanju, do sad su uglavnom žrtve bile te koje su spašavale živu glavu tako što su bežale iz sopstvene kuće, ali od juna stvari će se drastično promjeniti. Siledžijama koje maltretiraju i premlaćuju članove porodice ubuduće će po kratkom postupku, posle najviše osam sati od prijave, biti određen pritvor, izbacivanje iz stana ili zabrana prilaska žrtvi. Ovo određuje novi zakon o sprječavanju porodičnog nasilja koji stupa na snagu 1. juna”, rekla je Junis.

Ona kaže da ni predhodni zakon nije bio loš, ali primjena u praksi bila je nedovoljna. Novi zakon koji će se primjenjivati za dva mjeseca ima niz prednosti u odnosu na predhodni.

“Slučajeve nasilja u porodici vodiće specijalno obučeni policijski inspektori, koji će na licu mjesta moći da procjene da li je nekome zaista ugrožena bezbjednost ili život i da na osnovu toga odrede mjere bez postupka pred sudom. Nakon procjene stanja, nasilniku će po hitnom postupku, bez ročišta pred sudom, biti određena mjera izbacivanja iz stana čak i ako je on njegov vlasnik, zabrana prilaska žrtvi ili mjere pritvora. Do sada su za izricanje ove mjere bili potrebni mjeseci mukotrpnih sudskih postupaka”, dodala je Junis.

Kada je riječ o novom zakonu postoji povezanost više organa koji će učestvovati u borbi protiv nasilja u porodici. U toku su obuke za više od 400 policijskih službenika i za više od 400 zamenika tužilaca i sudija. U zajedničke radionice, koje će se sprovoditi u toku specijalističke obuke, biće uključene i nevladine organizacije kako bi se što bolje razumelo s čim se suočavaju žrtve nasilja.

A.Ni.

Podeli