Društvo

Od iduće godine prevoznici sa licencom

Prevoznici tereta u drumskom saobraćaju imaće vreme od godinu dana da svoje poslovanje usklade sa novim zakonom iz ove oblasti.  Na području PU Novi Pazar registrovano je 4100 teretnih vozila, čiji će vlasnici za obavljanje prevoza u domaćem i međunarodnom drumskom saobraćaju morati da ispune određene uslove i dobiju sertifikat Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Obaveštenje resornog ministarstva koje je ovih dana upućeno prevoznicima tereta u drumskom saobraćaju u Srbiji najavilo je značajne promene u zakonu koji reguliše ovu oblast i kojim se naša zemlja uključuje u regulativu EU. Licencu za prevoz moraće da steknu i vlasnici 4100 teretnih vozila sa područja Novog Pazara, Tutina i Sjenice i svoje poslovanje usklade sa novim zakonom.

Novi zakon neće se odnositi na sve učesnike u drumskom prevozu. Postoje i izuzeci. To su pre svega prevoznici koji imaju registrovana vozila samo za svoje potrebe, Vojska, Policija i druge državne službe.

Šta će biti sa firmama koje ne ispune jasne uslove koji govore da privredno društvo mora imati poslovni ugled, finansijsku sposobnost, profesionalnu osposobljenost, stalno sedište, odgovarajući vozni park i odgovarajući broj radnoangažovanih vozača.

„Jednostavno, oni neće moći da rade. Kazne za privredna društva idu i do milion dinara. Ako nemate licencu kazna jeod 100.000 do 600.000 dinara. Pravna lica su izložena većim sankcijama ako krše zakon“, kaže magistar Vladimir Plavšić, saobraćajni inženjer i profesor u Tehničkoj školi.

Zakon o prevozu tereta u drumskom saobraćaju počeće da se primenjuje sa ovim izmenama od februara iduće godine.

 

Podeli