Društvo

Overa potpisa od danas samo kod notara

Overavanje potpisa, rukopisa i prepisa od danas je u isključivoj nadležnosti javnih beležnika. S obzirom da u Novom Pazaru postoje dva javna beležnika, ispunjeni su zakonski uslovi za prestanak rada odeljenja za overe u sudu i gradskoj upravi. To međutim nije slučaj u Sjenici, Tutinu i Raški, gde nema javnih beležnika pa poslove overavanja dokumenata nastavljaju da rade sudovi i opštinski organi uprave.

Javni beležnici u Novom Pazaru organizovali su se tehničkim, prostornim uslovima i personalno za obavljanje poslova u skladu sa novim zakonom. Notar Hafiz Hajrović kaže da postoji 6 javnobeležničkih pripravnika, po zakonu ovlašćenih overivača, tako da se u slučaju povećanog obima posla mogu organizovati, uslovno rečeno, 6 posebnih šaltera za overu.

Što se tiče naknada – ističe Hajrović – uporedni podaci kazuju da su propisane naknade za overe kod javnih beležnika znatno niže u odnosu na dosadašnje takse za overu kod odeljenja gradske uprave, dok su u odnosu na sudske takse naknade za neke overe niže, a za druge neznatno veće.

Najveći broj overa potpisa odnosi se na overu punomoćja i ugovora o prometu motornih vozila i naknade za ove isprave kod notara niže su od sudskih taksi. Primera radi, za overu punomoćja sudska taksa je iznosila 490 dinara, kod notara iznosi 360 dinara; overa ugovora o prometu vozila zavisila je u sudu od vrednosti vozila koje se prometuje i minimalno je iznosila 980 dinara, dok je naknada kod javnog beležnika u fiksnom iznosu od 720 dinara, odnosno 360 dinara po jednom overenom potpisu.

Javni beležnici posebno ističu da su spremni i za overu potpisa građana za kandidovanje za predstojeće predsedničke izbore i da će za sve prijavljene kandidate obezbediti pravovremenu overu.

Osim Hafiza Hajrovića, čija kancelarija se nalazi u ulici Avnoja, u Novom Pazaru u ulici 8.marta radi i javni beležnik Ahmet Ademović. Njivo radno vreme je od 9 do 17 časova.

S.Lj.

Podeli