DruštvoVesti

Počelo obeležavanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”

Savet za rodnu ravnopravnost I jednake šanse Novog Pazara počeo je obeležavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Održana je tribina pod nazivom Tribinom „Nijedna više, stop nasilju“.

“16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u preko 100 država sveta. Tim povodom u Novom Pazaru je održana tribina pod nazivom “Nijedna više-stop nasilju”.

Predsednica ovog Saveta Banina Muderizović kaže da osim o nasilju nad ženama, na tribini su srednjoškolci imali priliku da se informišu o svim vidovima nasilja.

“Savet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnost je u prošlom sazivu organizovao preko 160 aktivnosti u toku Globalne kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Savet Novog Pazara  bio je jedan od najaktivnijih saveta na nivou Srbije i za to su dobili potvrdu dobili od međunarodnih organizacija, kao i određenih ministarstava. Muderizović kaže da se rad zasniva na ljudima i njihovoj želji da svojim aktivizmom i političkim i kroz civilno društvo doprensu da neke teme dođu na dnevni red. Naš Savet ima na sreću vredne članove i članice i mi smo uvek tu da pokrećemo teme, apelujemo, edukujemo, podržamo jedini druge, stvaramo održiva i važna partnerstva za našu lokalnu zajednicu. Prethodne dve godine  pandemije korona virusa naše aktivnosti su bile suspendovane, ali se sada ovom kampanjom ponovo aktiviramo. Mi imamo, ono što je najvažnije podršku lokalne vlasti, nevladinih organizacija, medija, institucija i to nam, verujte dodatno olakšava naš posao. Na našim aktivnostima učestvovali su ambsadori, aktivne žene, političari, građani/ke, učenici, prosvetni radnici, novinari, mladi, organizovali smo studijske posete, razmenjivali iskustva i prenosili drugima kako u lokalnoj zajednici može da se radi, pa i kroz jedan savet, koji ima savetodavnu ulogu”, rekla je Muderizović.

Savet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Grada Novog Pazara će i narednih dana organizovati brojne aktivnosti, kojima će obeležiti 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

 

 

 

Podeli