DruštvoPolitikaVesti

Potpisan niz sporazuma o saradnji Srbije i Turske

Tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji potpisan je niz sporazuma koji će dodatno unaprediti saradnju Srbije I Turske. Podsetimo, predsednik Turske sinoć je doputovao u Srbiju, a balkansku turneju sutra će nastaviti zvaničnom posetom Hrvatskoj.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Beogradu da se odnosi Srbije i Turske razvijaju svakog dana i da će ih dodatno unaprediti protokol o ulasku u obe zemlje samo uz lične karte.

Erdogan  je rekao da su on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razmenili  stavove o Bosni i Hercegovini, regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao i bilateralnim pitanjima, i ocenio da su razgovori bili „veoma plodni“.

„Još jednom smo potvrdili značaj koji pridajemo miru i razvoju na Balkanu“, rekao je Erdogan i istakao značaj dogovora Beograda i Prištine o ličnim kartama, te izrazio nadu da će uskoro biti postignut dogovor oko registarskih tablica i drugih otvorenih pitanja.

Istakao je da je Srbija ključna zemlja za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu, a da je jaka ekonomija potrebna za prosperitet i stabilnost.

Obraćajući se na otvaranju Biznis foruma Srbija – Turska u Beogradu Erdoan je rekao da će se zajedno raditi dalje da se osigura prosperitet i stabilnost u regionu i dodao da se nikada ne može reći da je dostignut dovoljan nivo saradnje kada je reč o privrednoj saradnji Srbije i Turske.

Erdogan je izrazio zadovoljstvo što je u poseti Srbiji nakon tri godine i istakao da je velika delegacija turskih privrednika koja učestvuje na Poslovnom forumu, za koji se nada da će doneti nove šanse i prilike za saradnju. Prema njegovim rečima, potencijal za poboljšanje saradnje postoji i u oblastima zdravstva, energetike, IT sektoru.

Podsticanje sektora turizma koji je pogođen pandemijom korona virusa, kako kaže Erdogan, doprineće unapređenju privrednih odnosa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na biznis forumu da su turski privrednici dobrodošli u Srbiju i da tu mogu da se osećaju kao kod svoje kuće i uvek računaju na pomoć države.

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, danas je potpisan i Memorandum o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije i Kancelarije digitalne transformacije Predsedništva Turske.

Vučić je ranije danas priredio svečani doček za Erdogana ispred Palate Srbija uz najviše državne i vojne pocasti. U čast predsednika Turske u glavnim beogradskim ulicama postavljene su turske zastavice. Podsetimo, Erdoan je sinoć doputovao u Srbiju, a na aerodromu Nikola Tesla dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz crveni tepih, i postrojenu Gardu Vojske Srbije. Balkansku turneju turski predsednik nastaviće sutra zvaničnom posetom Hravatskoj.

 

Podeli