DruštvoVesti

Ramazansku poruku uputio reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić poručio je danas da Allahovom milošću dočekujemo još jedan ramazan, mesec Kur’ana i posta, nemerljive milosti i samokontrole, mesec prilike da se uzdignemo od svakodnevice i navika koje  prolaznost prikazuju kao večnost.

Fejzić je kazao da je ramazan prilika da ostvarimo bliskost sa sobom, članovima porodice, ljudima i Stvoriteljem.

”Da se osnažimo duhovnošću neprobojnom za materijalna koplja i osvojimo slobodu nad sopstvenim porivima i strahovima. Da probudimo usnulu empatiju i pokažemo solidarnost prema bolesnima, siromašnima, prognanima i obespravljenima. Da nikad ne budemo na strani tlačitelja!” poručio je reis Fejzić.

Reis Fejzić je naglasio da, nakon dva ramazana u okolnostima restriktivnih mera zbog pandemije, ovog ramazana vernici imaju razloga da se raduju zajedničkim ibadetima, teravijama u džematu i iftarima. Radost vernika, međutim, ne može biti potpuna dok se na raznim područjima širom planete lije nedužna krv, poručio je on.

”Jer vernik se sa prirodnim katastrofama i bolestima miri znajući da su od Stvoritelja, dok u stradanjima koja uzrokuju ljudi ne vidi nužnost već samo nehumanost. A ljudska oholost i samoljublje nisu nikad znali za Boga i pravdu, niti za mir i slobodu. Njihove lance raskivali su jednako i Musa, a.s. , i Isa, a.s., i Muhammed, a.s., neka je mir Božiji sa njima. Toj smo misiji i mi posvećeni. Ramazan nas podseća da su iskušenja prolazna, a vera u Stvoritelja večna” kazao je reis  Fjezić.

”Stvoreni smo da pozivamo na pravdu jednaku za sve i da se za nju borimo, da pozivamo na dobro i odvraćamo od zla. Neka nas Ramazan ojača u tome. Neka Stvoritelj bude uz nas i sve pravedne ljude. Neka naša dela budu od koristi nama samima, našoj užoj i široj zajednici i celom ummetu. Neka se blagost Ramazana ogleda u nama kroz solidarnost, umerenost, lepu reč i pažnju prema svima! Činimo dovu Allahu, dž.š., da nam pomogne i primi naš post i da nas u blagom mesecu obaspe milošću i oprostom. U to ime, svim muslimankama i muslimanima u Crnoj Gori i dijaspori čestitam Ramazan! RAMAZAN MUBAREK OLSUN” poručio je reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić.

 

Senada Kalić

Podeli