KulturaVesti

Svečana akademija u čast zanačajnog jubileja

Svečanom akademijom, koja je sinoć održana u koncertnoj dvorani KC Novi Pazar obeležen je veliki jubilej Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” u Novom Pazaru, 100 godina njenog postojanja. Brojnim manifestacijama održanim tokom prethodnih dana biblioteka je proslavila značajan jubilej.

Svečanosti kojom je obeležen veliki jubilej biblioteke, prisustvovali brojni i značajni gosti, predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstsva trgovine, turizma i telekomunikacija, predstavnici ambasada i diplomatskog kora, BNV-a, te velikog broja biblioteka u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, kao i rukovodstvo Grada Novog Pazara.

Plakete Narodne biblioteke ”Dositej Obradović” uručene su ministarki trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjani Matić. To ministartsvo je u rekonstrukciju biblioteke samo prethodne godine uložilo više od 30 miliona dinara. Konzulu Republike Turske u Novom Pazaru Bašaru Bašolu, u znak zahvalnosti Republici Turskoj, Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju i Generalnom konzulatu koji su puno uložili u razvoj biblioteke Novog Pazara. Za povezivanje na polju kultutre zahvalnost je upućena i ambasadama Palestine, Egipa, i Maroka, a plaketu je u ime grupe ambasadora arapskih zemalja primio  ambasador Države Palestine u Republici Srbiji Mohamed Nabhan. Tokom svečane akademije posebno je istaknuta i saradanja sa svim bibliotekama u zemlji ali i okruženju. Plakete su dodeljene matičnoj biblioteci ’’Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva, ali i Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci BiH. Za ulaganje u kulturu i razvoj biblioteke plaketa je dodeljenja gradonačelniku Novog Pazara Nihatu Biševcu, s obzirom da je Grad Novi Pazar, u poslednjih deset godina, u rad biblioteke uložio oko 300 miliona dinara.

Kratkim skečevima i scenama, koje govore o značaju knjige i čitanja predstavili su se studenti dramskih i filmskih umetnosti iz Beograda.

Tokom svečanosti prikazani su i filmovi o istorijatu biblioteke ali o onome šta je ona danas, nakon čega je za sve prisutne organizovan koktel i druženje u foajeu Kultirnog centra.

 

Senada Kalić

Podeli