Politika

KUD “Isa-beg” osniva i folklornu sekciju

Kulturno umjetničko društvo „Isa-beg“ postoji osam godina, a u okviru tog KUD-a do sada je djelovao istoimeni hor islamske duhovne muzike. Upravni odbor odlučio je da oformi i folklornu sekciju, sa ciljem čuvanja, negovanja i unapređenja tradicije Bošnjaka Sandžaka, a upis članova vršiće se od subote 1. oktobra.

Nadaleko poznat i po brojnim nastupima i nagradama čuven hor Isa beg iz Novog Pazara, već osam godna predstavljao je širom svijeta tradiciju i kulturu muslimana sa ovih prostora.

Od samog osnivanja bavi se ilahijom, kasidom i sevdalinkom. Nakon osam godina postojanja i uspješnog rada KUD „Isa-beg“ formira i folklornu sekciju.

“Upis članova starosti od sedam do dvadeset godina vršiće se od subote u 19 časova u prostorijama Osnovne škole “Stefan Nemanja”. Tada smo zakazali sastanak kako bi polaznike, i roditelje mlađih članova upoznali sa načinom djelovanja folklorne sekcije. Cilj nam je da sa folklornom sekcijom čuvamo i unapređujemo našu tradiciju i kulturu, te da ostvarimo bar dio uspjeha koji smo postigli sa našim horom”, rekao je koordinator KUD-a Elvir Bogućanin.

Folklorna sekcija KUD-a „Isa-beg” nastojaće da prikuplja i istražuje folklornu baštinu, te da umjetnički obrađuje i scenski prikazuje bošnjačku muzičku i folklornu tradiciju.

Folklorni ansambl KUDA „Isa –beg“ radiće pod stručnim vodstvom i umjetničkim nadzorom kompetentnih stručnjaka.

N. A.

Podeli