DruštvoVesti

Darija Кisić: Subvencija 20.000 evra majkama

Ministarka za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Darija Кisić obišla je danas porodicu Marjanović. Ova porodica  je, uz pomoć subvencije za kupovinu prve nekretnine za majke, kupila kuću u Lipovici u Barajevu.
Кisić je poručila da je do sada 614 majki iskoristilo subvencije, te da je cilj države da do 2027. godine više od 2.000 porodica obezbedi svoj dom uz ovu pomoć. Podsećamo vas kako to možete da učinite.
Država isplaćuje subvenciju u maksimalnom iznosu od 20.000 evra od 2022. godine. Novčana sredstva se mogu iskoristiti za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično – stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja.

Za šta se mogu iskoristiti subvencije?

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, kao i za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave – u visini 20 odsto vrednosti radova, navodi se u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Pravo se može ostvariti i za kupovinu kuće ili stana, u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od strane nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.
Ovo pravo može se ostvariti za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita, u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto prodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Telegraf, Dnevnik

Podeli