DruštvoVesti

Tuga i muk u Prijepolju i posle više od 30 godina (FOTO,VIDEO)

Obeležena je 31. godina od stravičnog zločina u stanici Štrpci, u opštini Rudo, kada je 20 civila, uglavnom Bošnjaka, oteto, a potom ubijeno. U Prijepolju su brojni okupljeni učenjem fatihe i minutom čutanja odali poštu civilima čije porodice do danas čekaju pravdu i status civilnih žrtava rata. Delegacija Novog Pazara i ove godine bila je u toj sandžačkoj opštini.

31.godinu posle tuga i muk u Prijepolju. U Šarampovu je obeležena 31. Godina od zločina u kojem su ubijeni civilii, njih 19.

Brojni okupljeni na mostu kod spomen obeležja žrtvama koji su oteti iz voza na pruzi Beograd Bar u stanici Štrpci u opštini Rudo, a potom i ubijeni polaganjem cveća i učenjem fatihe setili su se i odali poštu nevino stradalima.

Cveće su položili najpre članovi njihovih porodica, brojne delegacije među kojima predstavnici Opštine Prijepolje, Grada Novog Pazara, Sandžačke demokratske partije, Liste Zajedno za  Prijepolje, civilnog sektora…

Narodni poslanik SDP-a dr Muamer Bačevac kazao je da se ovaj strašni zločin koji je jedinstven jer su ubijeni nedužni ljudi, civili nikada neće zaboraviti.

On je, između ostalog, rekao i da će opština Prijepolje izdvojiti veća davanja za porodice žrtava, ali da je vreme da država učini adekvatne korake.

U delegaciji Novog Pazara dana je u Prijepolju bio predsednik gradske Skupštine Samir Lekić koji je poručio da se ne sme i neće odustati od međusobnog dijaloga i  suživota, te da će na toj prijatečljskoj ravni graditi zajedničku budućnost. Naglasio je da se neće odustati od traženja pravde pred pravosudnim organima ove države koji su, ocenio je, na ovom polju zakazali, i poručio da će biti uz porodice žrtava stravičnog zločina uz jasnu poruku da se nikada i nikom ne ponovi.

Zamenik predsednika Opštine Prijepolje Elvin Banjica kazao je da je zločin u Štrpcima postala  istorija koja se ne može zaboraviti i izbrisati, te da se svetli primer kulture sećanja svakako treba primenjivati i na ostale zločine gde su stradali nevini ljudi, samo zbog pripadnosti drugoj veri i narodu.

Istakao je da pitanje pravde  u ovoj priči o zločinu nema pozitivan tok.

Predsednik SO Prijepolje Stanko Kijanović kazao je da  je ovo zločin protiv civila, bez presedana i da ga treba osuditi. Podsetio je da je ovaj zločin jednoglasno osuđen u Skupštini koja je i donela odluku o izgradnji spomen obeležja u Prijepolju.

Kijanović je istakao da vinovnici i nalogodavci ovog zločina nisu adekvatno kažnjeni i podržao zahteve članova porodica žrtava da kazne za njih budu rigorozne, za razliku od onih koje su donete pred prvostepenim sudovima.

Podsetimo, pe 31 godinu, naoružane osobe su 1993. godine iz putničkog voza otele 20 ljudi, uglavnom Bošnjačke nacionalnosti, koje su potom mučene i ubijene u okolini Višegrada, a tela su bačena u Drinu.

 

Senada Kalić

Podeli