KulturaVesti

Festival stvaralaštva mladih počinje 29. februara

Ovogodišnji Festival stvaralaštva mladih realizovaće se u dva zasebna dela. Pre i posle ramazana. Prvi deo počinje 29. februara i trajaće do 8. marta, dok će drugi početi 15. aprila i trajaće do kraja tog meseca. Očekuje se veliki broj učesnika kako iz srednjih i osnovnih škola tako i iz predškolskih ustanova.

Festival stavralaštva mladih će ove godine početi nešto ranije u odnosu na ustaljene termine, kako bi njegova realizacija bila izbegnuta tokom meseca ramazana. Kako je dogovoreno, prvi će nastupiti učenici srednjih škola, počev od 29. februara. Čast da otvore festival pripašće učenicima Ugostiteljsko-turističke škole.

“Ove godine prvi put će se prve predstaviti srednje škole. Nakon celovečernjih programa škola u trajanju od po 90 minuta, biće održani programi finala, kada će biti proglašeni oni najbolji u svim navedenim oblastima, raspoređenih u dve kategorije – osnovnih i srednjih škola. Takođe će se predstaviti i predškolske ustanove svojim programima”, kazala je za RTV Novi Pazar urednica programa za tradiciju ,  dečiji program i amaterizam Hasna Ziljkić.

Prema rečima Ziljkićeve na ovogodišnjem festivalu stvaralaštva mladih učestvovaće 7 srednjih škola, 13 osnovnih i predškolske ustanove Mladost i Reuda.

“Naš cilj jeste, da što više učenika uzme učešće i to ostvarujemo kroz nekoliko programskih sadržaja kao što je: hor, folklore, dramska sekcija i druge kategorije.  Cilj nam je da iz tog kvantiteta izdvojimo kvalitet i to prezentujemo u program finala”, objasnila je Ziljkić.

Učesnici Festivala imaće veliki izbor programskih sadržaja koje mogu izabrati i pripremiti se na najbolji način.

“Učesnici će se nadmetati u oblastima: Voditelji, Kazivanje poezije, Drama, Beseda, Film, Skeč, Dečija kompozicija, Horsko pevanje, Solo pevanje, Folklorne igre, Ples, Likovno stvaralaštvo i »Ja imam talenat« (instrumentalno izvođenje, scenski performansi)”, istakla je Ziljkić.

Od ove godine za osnovce uvedena je još jedna kategorija „Nekad i sad“, koja će biti revijalnog karaktera, a koja pruža šansu da se u programski sadržaj Festivala uključe i članovi porodice deteta koje učestvuje tako što će izvesti zajedničku tačku. Ovu novinu organizatori pravdaju time što već postoje generacije roditelja koji su i sami nekada bili dio FSM-a i ovo je prilika da ponovo ožive te trenutke.

Prema rečima urednice programa za tradiciju,  dečiji program i amaterizam Hasne Ziljkić  i ove godine očekuje se još veći broj učesnika ali i još bolja organizacija i mnogo kvalitetnih nastupa.

Alma Ademović

Podeli