Društvo

U Turskoj sutra predsjednički izbori: Erdogan i Kemal u utrci za predsjedničku poziciju

U Turskoj se sutra održavaju predsjednički izbori koji će odrediti novog predsjednika republike. Nakon prvog kruga izbora, u kojem nije bilo apsolutne većine, glasači će ponovno izaći na birališta kako bi izabrali između dva glavna kandidata.

Favorit i aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je osvojio 49,5 posto glasova u prvom krugu, suočit će se s liderom turske opozicije Kemalom Kilocdarogluom, koji je dobio 44,89 posto glasova.

Izbori su od velike važnosti za političku budućnost Turske. Očekuje se snažna mobilizacija birača i visoka izlaznost na biralištima kako bi se odabralo rukovodstvo  zemlje.

Izborna statistika za 14. maj pokazuje da je broj registrovanih birača bio 64 miliona. Od tog broja, 55 miliona je izašlo na glasanje, što čini stopu učešća od 87,04%. Najveći broj glasova za Erdoğana je došao iz Istanbula, Ankare i Bursa, dok je Kemal najviše glasova dobio iz Istanbula, Izmira i Ankare. Stopa učešća na izborima bila je najviša u gradovima Düzce, Amasya i Manisa, dok su najnižu stopu imali Ağrı, Bingöl i Muş.

Izborni proces bit će pažljivo praćen, a RTV Novi Pazar osigurat će prenos uživo iz Istanbula. Urednik programa Galib Gicić izvještavat će oz Istanbula o svim ključnim događajima, rezultatima i reakcijama tokomizbornog dana.

Ostanite uz nas kako bismo vam donijeli najnovije informacije i analize o predsjedničkim izborima u Turskoj.

Podeli