RegionVesti

Dan kada je ubijena mladost: 28 godina od masakra na tuzlanskoj Kapiji

Na današnji dan prije tačno 28 godina izvršen je masakr nad tuzlanskom mladosti. Granata ispaljena sa Ozrena, sa položaja Vojske Republike Srpske. Pala je u sami centar Tuzle i ubila 71, a ranila više od 200 osoba.

Porodice ubijenih, prijatelji i komšije danas će obilježili 28. godišnjicu masakra na tuzlanskoj Kapiji.

Prije 28 godina, godine, 25. maja 1995. godine, pripadnici tzv. Vojske Srpske Republike pod komandom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom sa Ozrena na centar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti.

-Dan mladosti-

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi. Oni su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila “živjeti normalno”.

Za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji pravomoćno je osuđen Novak Đukić bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske. Njemu je zbog naredbodavne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora. Đukiću je u novom postupku izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora. Đukić je danas penzionisani general VRS-a, nalazi se u Srbiji gdje više godina i izbjegava izdržavanje zaslužene zatvorske kazne.

Vlada Tuzlanskog kantona 2016. godine donijela Odluku o proglašenju 25. maja, dana stradanja tuzlanske mladosti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na nedavnoj sjednici u Sarajevu donijela odluku o proglašenju 25. maja 2023. godine Danom žalosti na području Federacije Bosne i Hercegovine zbog godišnjice masakra tuzlanske mladeži na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine. Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade FBiH i institucija Federacije BiH.

Anadolija

Podeli