DruštvoVesti

Počinje montiranje platformi za usporavanje saobraćaja u Novom Pazaru

Kao što je i dogovoreno prethodne nedelje u Vladi Srbije, na sastanku ministara Vesića i Memića sa delegacijom Grada Novog Pazara, platforme za usporavanje saobraćaja biće postavljene u Novom Pazaru, na najrizičnijim tačkama.

Postavljanje je počelo danas a platforme će biti postavljene u Muru, Selakovcu i Lukarima kod osnovnih škola, ali i na mestu gde je sredinom decembra stradala petnaestogodišnja devojčica.

Danas je počela izrada pet platformi na magistralnom putu Lukare, Mur kod osnovne škole i na mestu gde je nedavno nastaradala petnaestogodišnja devojčica. Platforme, dužine osam metara, biće  obeležene vertikalnom i horizontalnom signalizacijom.Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Mirsad Jusufović objasnio je na koji način će projekat, koji ima za cilj da uspori saobraćaj u zonama škole  biti impelementiran i koje radove sve obuhvata.

„Ministar Vesić je na sastanku imao razumevanja za sve naše probleme. Obzirom da nama kroz centar grada prolaze dva državna puta da grad nema adekvatnu zaobilaznicu, to smo sve predstavili i on je odmah reagovao i dao nalog ljudima iz Instituta za puteve i Puteva Srbije da se odmah reaguje.  Postoji više faza projekta, a ono što je urgentno bilo je da se na sedam lokacija postave platforme, usporivači saobraćaja, koji su malo veći,  nisu poput onih koji se formiraju u gradu. Oni su počeli da se postavljaju u zonama škola  u Muru, Selakovcu i još jedna na mestu gde smo nažalost imali i pogibiju devojčice. To su samo tri škole, a mi u Novom Pazaru imamo još devet koji su na državnim putevima i to je takođe ušlo u program, ali objektivno nije građevinska sezona i ovo što se sad radi je van plana i programa Puteva Srbije”, kaže Jusufović.

Realizacija nastvka pojekta će biti odmah na početku građevinske sezone.

“Na proleće će se raditi još devet zona škola i Dojeviće i Požega, Bele Vode, škola kod Petrove crkve, Deževa, Trnava, Ćamil Sijarić, ali i zona škole na magistrali gde je nekliko škola i državni univerzitet. Radimo jedan sveobuhvatni projekat obeležavanja zona i usporavanja saobraćaja u blizini škola. Druga stvar koja je proistekla sa tog sastanka je da se pokreće rekonstrukcija trotoara na državnim putevima. Oni su na nekim mestima postojali, a na nekima nisu, ali i gde ih je bilo Putevi Srbije ih nisu dovoljno dobro održavali i sada ulazimo u proces koji podrazumeva projektovanje tih trotoara, formalna procedura, koja zahteva dobijanje saglasnosti i još mnogo toga. Na proleće će i tokom leta u toku građevinske sezone možemo i očekivati da trotoari na deonici državnih puteva koji prolaze kroz grad magistarlni od Banjske petlje preko magistrale ka Ribariću i od Banjske petlje kroz Selakovac prema Sjenici budu urađeni. Plan je, kako je rečeno na sastanku, da sve bude gotovo do 31.avgusta“, rekao Jusufović, apelujući na sve učesnike u saobraćaju da budu pažljivi.

 

Podeli