DruštvoVesti

Melajac: Građani prepoznali čist nijet da uradimo velike stvari, mnogo toga preduzeto da smanjimo zagađenje

Jedna od tema poslednjeg skupštinskog zasedanja o kojoj je bilo reči, a inicirana od strane odbornika opozicija bila je zagađenje vazduha. Odbornici su ukazivali da je Novi Pazar jedan od najzagađenijih gradova i za to krivili gradsku vlast.

Odbornik Sandžačke demokratske partije Vahidin Melajac ukazao je na sve projekte koji su proteklih godina realizovani,  a u cilju unapređenja ekologije.

“Osvrnuo bih se na tačku, od koje mi, samokritičan sam, iz nekog razloga bežimo, a to je zagađenje vazduha u Novom Pazaru. Mi smo kao vlast ubedljivo najviše uradili po tom pitanju. Navešću samo višemilionski projekat izgradnje toplane na biomasu i njeno izmeštanje iz centra grada. Tokom letnjih meseci smo u večernjim satima zatvarali centar grada za saobraćaj, u terminima kada je inace najveća frekvencija vozila, jer smo svesni da automobili jedni od najvecih zagadjivaca vazduha. Takođe, ustanove u ingerenciji grada i republike su, ili prešle, ili su postupku prelaska na ekološki prihvatljive izvore grejanja. Rapisali smo brojne otvorene pozive za naše sugrađne za subvecionisanje fasada, stolarije i solarnih panela. Ne bežimo mi od toga da taj problem postoji, al nije to problem koji smo mi kao vlast doneli sa sobom. Naprotiv, naša je krivica sto nismo bili dovoljno efektivni u prikazivanju svega sto smo uradili po tom pitanju, jer nije realno da je Pazar zagađeniji sada, nego pre 10, 15 godina, a realizovali smo mnogo toga”, rekao je Melajac
On je ukazao i na negativnu kampanju koja se vodi na društvesnim mrežama, a tiče se zagađenja vazduha.

“Usled jake i neopravdane negativne kampanje na internetu došli smo do toga da iako smo u kotlini, imamo 500 objava na drustvenim mrezama u koji se narod čudi kada padne magla.Mi kao vlast ne možemo da upadamo ljudima u kuće i da im govorimo zašto se grejete na stržice, ili ne znam ni sam na sta više. I taj narod sto se greje na taj način, ubeđen sam da je u 90% slucajeva to iz ekonomskih i socijalnih razloga. Mi nikad nismo bežali od problema, tako da sam uveren da ćemo i ovo pitanje uspešno rešiti, kao i sva do sad.Pustili smo nažalost da društvene mreže opet kreiraju negativnu kampanju protiv nas po tom pitanju. Ako bi gledali te kontuirane negativne napada, koji su posebno izraženi od 2020.godine, mi ne bi trebali da pređemo cenzus, ali narod je rekao svoje.  Mi smo samo na izborima za BNV, u Novom Pazaru imali duplo više glasova od naših oponenata, jer su u nama prepoznali ljude sa čistim nijetom da odradimo velike stvari za naš grad”,rekao je Melajac.

Podeli