Društvo

Samir Vildić: 10 PORUKA STUDENTIMA U TURSKOJ

Samir Vildić, direktor turskog Centra za razvoj odnosa sa Bosnom i Hercegovinom (BiGMEV) na FB profilu napisao je 10 poruka studentima sa Balkana, koji studiraju u Turskoj.

 

Kao neko ko je u studirao 17 godina u Turskoj, kao neko ko nosi rekord u završenim školama tamo (srednja, fakultet, dva magistarska, doktorat) i kao neko ko se prije 5 godina vratio u BiH, dajem sebi za pravo da pošaljem nekoliko poruka našim studentima koji su trenutno u Turskoj:

1. Nema potrebe govoriti da se vraćate nazad u Bosnu, zato što dobro znam da vas Turska uči da ste najvrijedniji u svojoj zemlji.

2. Mnogi naši studenti koji odlaze u druge države, ne vraćaju se nazad već ostaju tamo. Mi se iz Turske vraćamo, morate biti svjesni toga. S tim u vezi morate se vraćati što obrazovaniji i kvalitetniji.

3. Ne smijete se zadovoljavati samo sa fakultetom ili magistarskim, nego se borite da idete do kraja i da završavate doktorate.

4. Pored obrazovanja morate steći radno i poslovno iskustvo u Turskoj i napraviti kontakte sa poslovnim svijetom.

5. Radite na raznim poslovnim projektima i edukacijama. Nalazimo se u trenutku kada turskim firmama trebaju kontakti u BiH i na Balkanu. Iskoristite to kroz projekte. Stvorite sebi prilike prije nego se vratite.

6. Dovoljna je briga države i njenih institucija o vama. Ni u kom slučaju ne idite u neke džemate, tarikate i sl. Neka vas ne zavarava to što su oni u ovom trenutku uz državu.

7. Turska je prošla razvojni put kojim Bosna trenutno prolazi. Pokušajte pokupiti ideje Turske u ovom pogledu. Vjerujem da će sudbina BiH mnogo zavisiti od ovih ideja. Radinost, trud, borbu i patritizam morate da prenesete u Bosnu.

8. Iz iskustva znam da je dosta teško oženiti se i dovesti Turkinju u BiH, ali ako ste u mogućnosti uradite to.

9. Razmišljajte o pokretanju privatnog biznisa. Radite na tome. Istražujte prilike.

10. Bosni ste potrebni, posebno za razvoj svijesti kod našeg naroda, napisao je Vildić na javnoj FB objavi, prenosi RTVNP.

G!cić

Podeli