DruštvoVesti

Amir Kajkuš prvi predsednik Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine

Goranska nacionalna manjina u Republici Srbiji dobila je, na izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina održanim 13. novembra, prvi nacionalni savet. Jednoglasnom odlukom 15 članova, za predsednika je izabran specijalista psihijatrije dr Amir Kajkuš, javlja Anadolu Agency (AA).

Na konstitutivnoj sednici koju je vodilo radno predsedništvopotvrđeni su mandati 15 članova izabranih na Elektorskoj skupštini.

Konstituisanju Nacionalnog saveta Goranaca prisustvovao je izaslanik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, savetnik ministra, Marin Piuković. Naveo je da su nacionalni saveti prvi stepenik ka ostvarivanju kolektivnih prava nacioanlnih manjina u Srbiji.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ipokazuje posebnu zainteresovanost za rad i funkcionisanje ovog nacionalnog saveta. Ali i svih nacioanlnih saveta uopšte. Svesni smo svih različitosti i izazova sa kojima se suočavaju nacionalne manjine u Srbiji. Želimo nastaviti sa davanjem pune podrške u implementaciji manjinskih prava. Nastojaćemo da osnažimo nacionalne savete nacionalnih manjina, ostavljajući im dovoljan nivo autonomije u implementaciji i zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina“, rekao je u obraćanju Piuković.

Prvi izabrani predsednik Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine u Srbiji, ugledni novopazarski psihijatar dr Ami Kajkuš kazao je kako mu ovaj izbor predstavlja čast. Izbor za predsednika kaže je i obaveza da se bori za bolji položaj Goranaca u Srbiji. Naveo je da je on predstavnik vrednog, poštenog i časnog naroda

„Ovo je veliki dan za Gorance u Republici Srbiji. Smatram da smo u prvom formiranom Nacioanlnom savetu Goranaca svi jednaki, samo je odgovornost i obaveza na meni veća, da se jače borimo nego do sada. Ovaj izbor nije titula, već odgovornost i obaveza. Radićemo na očuvanju identiteta Goranaca, običaja, jezika i kulture. Kroz rad Odbora Nacionalnog saveta Goranaca radićemo na unapređenju svih oblasti za koje je ovaj organ nadležan. Goranci u Srbiji sada imaju instituciju koja će biti uz njih“, naveo je predsednik Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine, dr Amir Kajkuš.

Sedište i Glavni ured Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine u Republici Srbiji biće u Novom Pazaru.

Podeli