DruštvoVesti

Kosovska policija zatvorila prelaz Jarinje

Kosovska policija saopštila je da je iz bezbednosnih razloga privremeno zatvorila za saobraćaj administrativni prelaz Jarinje i zabranila ulazak na Kosovo i vozilima i pešacima.

Policija je uputila građane da koriste druge prelaze.
U saopštenju je navedeno i da su neki putevi blokirani u opštinama Leposavić, Zvečan i Zubin Potok.
Prethodno su Srbi sa severa Kosova postavili barikade kako ne bi dozvolili da Srbin, koji je bio pripadnik kosovske policije, bude odveden u Prištinu zbog optužbe za napad.
Veći broj građana okupio se na ulazu i izlazu iz Leposavića, kao i u Rudaru i Srbovcu kod Zvečana.
Na barikade u Leposaviću stigle su ekipe Euleksa i Kfora i one za sada posmatraju situaciju. Pripadnici poljskog kontigneta Kfora nalaze se na 150 metara od mesta na kom su podignute barikade u Rudaru.
Sirene za uzbunjivanje čule su se u Kosovskoj Mitrovici.
Kako prenosi Kosovo onlajn, od okupljenih se može čuti da je reč o čoveku bez mrlje u karijeri, koji nije učestvovao u ratnim dejstvima na Kosovu.
Ministar policije Dželjalj Svećlja saopštio je da je Dejan Pantić uhapšen zbog sumnje da je “organizovao teroristički napad na prostorije CIK-a na severu Kosova”.
Petković: Hapšenje na Jarinju odmazda i zastrašivanje
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da je današnje hapšenje bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića brutalna odmazda i zastrašivanje od strane Aljbina Kurtija.
“Pripadnici Kosovske policije uhapsili su danas na administrativnom prelazu Jarinje Dejana Pantića bivšeg pripadnika Kosovske policije koji je 5. novembra zajedno sa svojim kolegama napustio ovu instituciju, a koji je do tada bio angažovan u policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici”, rekao je Petković.
Dodao je da je Pantić sa suprugom danas u prepodnevnim satima otišao u Rašku zbog privatnih obaveza i normalno prešao prelaz, a u povratku su mu policajci stavili lisice na ruke i odveli ga, prema poslednjim informacijama, u bazu kosovske policije u blizini prelaza.
“Reč je o brutalnoj odmazdi i zastrašivanju od strane Aljbina Kurtija koji je rešio da sada progoni srpske policajce kojima, bez ikakvih osnova i dokaza, pokušava da pripiše dela sa kojima nemaju nikakve veze ne bi li tako pokušao da zastraši sve Srbe koji ne žele da trpe njegov teror i kršenje sporazuma”, naveo je Petković.
Tajani: Napetost preti da ugrozi stabilnost u regionu
Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani naveo je da napetost na severu KiM preti da ugrozi stabilnost u regionu.
“Telefonirao sam predsedniku Srbije Vučiću i kosovskom premijeru Kurtiju sa molbom da se izbegavaju jednostrane akcije. Italija želi da bude protagonista mira na Balkanu. Negujemo dijalog između Beograda i Prištine”, napisao je Tajani na Tviteru.
Šole: Pregovori se moraju ubrzati
Savetnik Stejt departmenta Derek Šole, koji će biti u američkoj delegaciji u poseti Beogradu iduće sedmice, izjavio je da nema određenog datuma za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, ali da se pregovori moraju ubrzati.
Na pitanje da li postoji konkretan rok do kada SAD očekuju da se postigne održivi dogovor Beograda i Prištine, Šole kaže da je teško precizirati tačan datum jer su pregovori napeti.
“Naš stav je prilično jednostavan-pregovori se moraju ubrzati. Teško smo radili da podržimo kolege iz EU, Kosova i Srbije u promociji evropskog procesa. Nismo imali duplih standarda i radimo sve što možemo da obe strane nadju zajednički jezik, jer što duže ovo traje duži će biti put Kosova i Srbije u ostvarivanju punopravnog članstva u EU”, kazao je Šole.
Podeli