DruštvoVesti

Biševac na sastanku o podsticanju učešća građana u donošenju odluka u lokalnim zajednicama

Predsednici 15 opština u Srbiji sastali su se sa Jörgom Heeskensom, savetnikom za privredu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Prilikom susreta koji su zajednički organizovali opština Stari Grad, Fondacija Konrad Adenauer u Srbiji i švajcarska organizacija Helvetas, razgovaralo se o Programu podrške lokalnoj samoupravi i većem i neposrednom učešću građana u donošenju odluka na nivou lokalne samouprave.

”Za grad Novi Pazar veoma je značajna saradnja i podrška koju dobijamo od strane švajcarske vlade kroz Helvetasov program. Posebno bih istakao i pohvalio ovu inicijativu saradnje sa drugim predsednicima i gradonačelnicima na temu uključivanja građana i razmene iskustva iz prakse. Veoma značajno je i to što smo danas razgovorali i o mogućnostima za strane direktne investicije i kako unaprediti lokalne uslove za privlačenje novih investitora. Jedan od zaključaka jeste da je saradnja sa građanima i privredom izuzetno važna za rad lokalne samouprave i za lokalni ekonomski razvoj. Zato je poverenje građana u naš rad ključno za ostvarenje pozitivnih rezultata i projekata koje lokalna samouprava sprovodi u cilju privlačenja novih investicija. Posebno je bilo važno čuti iskustvo i poruke koje je gospodin Jörg Heeskens izneo danas na skupu, a koje doprinose efikasnoj komunikaciji sa građanima o očekivanjima i idejama za ulaganja na lokalnom nivou”, naveo je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Pomenuti program finansira vlada Švajcarske, a sprovodi Helvatas. Učesnici sastanka su razmenili iskustva o dosadašnjem doprinosu programa za podsticanje učešća građana u donošenju odluka u lokalnim zajednicama i o mogućnostima za privlačenje novih investicija u 15 gradova i opština.

 

Senada Kalić

Podeli