KulturaVesti

Plojović: ”Nagrada 25.novembar je emanet i podsticaj za dalji rad”

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić primila je danas u Bošnjačkom nacionalnom vijeću Harisa Plojovića, dobitnika ovogodišnje nagrade “25. novembar” koju svake godine dodjeljuje sedmičnik „Stav“ iz Sarajeva.
Curić je mladom doktoru iz Novog Pazara, Harisu Plojoviću, koji ima veliku ljubav prema pisanju čestitala na dobijenom priznanju i izrazila spremnost da Bošnjačko nacionalno vijeće bude organizator promocije njegove zbirke pjesama „Tespih” za koju je dobio ovo prestižno priznanje.

Sastanku je prisustvovao i prof. dr. Sead Šemsović koji je ujedno i član Komisije za kategoriju neobjavljen rukopis za pisce do 30 godina. Pored njega radove su ocjenjivali i birali prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, prof. dr. Nehrudin Rebihić, prof. dr. Ena Begović Sokolija, prof.dr. Almir Bašović, Filip Mursel Beogović, urednik sedmičnika ”Stav”, a predsjednik žirija za ovu nagradu je bio Hamza Ridžal, književni kritičar.

U Bošnjačkom institutu u Sarajevu Haris Plojović je nagrađen nagradom “25. novembar” za najbolji neobjavljeni rukopis za zbirku pjesama Tespih. Ovogodišnji visoki pokrovitelj nagrade bio je premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić.

’’Nagrada 25. novembar je važno priznanje. Nije tako čest slučaj da literarni konkursi u BiH uključuju i Sandžak. Ovim činom, Stav je napravio izuzetan korak ka povezivanju sandžačke i bosanskohercegovačke književnosti. Zbog toga, ovo je nagrada i narodu Sandžaka. Pored toga, dobiti nagradu zajedno sa akademikom Dževadom Jahićem i Zlatkom Topčićem je velika čast. Nagrada 25.novembar je emanet i podsticaj za dalji rad”, kazao je Haris Plojović.

 

Podeli