DruštvoVesti

Stigle nove doze HPV vakcine

U Dečiji dispanzer stiglo su nove doza preporučene vakcine protiv Humanog papiloma virusa, koji je jedan od najčešćih uzroka karcinoma grlića materice. Iz Dečijeg dispnazera kažu da će vakcina pomoći da se smanji broj zaraženih ovim virusom, kojih ima 100 podvrsta.

Iz Dečijeg dispanzera kažu da se vakcina protiv Humanog papiloma virusa preporučuje dečacima i devojčicamo uzrasta od 9 do 14 godina U tom uzrastu se prima u dve doze (druga šest meseci nakon prve doze), dok su za uzrast od 15 do 19 godina potrebne tri doze, (druga dva meseca nakon prve i treća, šest meseci posle druge).

Za uzrast do 19 godina vakcina je besplatna, a zainteresovani treba da se jave svom izabranom lekaru, kako bi primili vakcinu koja u značajnoj meri štiti od Humanog papiloma virusa.

” Humani papiloma virus je virus koji naseljava genitalnu i anorektalnu regiju, jedan od najčešćih uzročnika karcinoma grlića materice i anorektalne regije. Veliki broj žena umire od karcinoma grlića materice i sada imamo vakcinu koja može da  zaštiti u velikom procentu, čak i do 90 odsto, rekla je dr Sanela Delić,

Brojke obolelih od raka grlića materica u Srbiji su velike, a dr Sanela Delić kaže da sva istraživanja pokazuju, da se vakcinacijom mogu smanjiti.

Vakcina protiv Humanog papiloma virusa doktori preporučuju pre prvog seksualnog odnosa, izražavajući uveravanje da će roditelji shvatiti značaj vakcine koja se do pre nekoliko plaćala, ali je sada  za uzrast do 19 godina besplatna, odnosno o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

 

Podeli