SvetVesti

Izraelske snage ubile najmanje pet Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelske snage ubile su danas najmanje pet Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali, a još 22 Palestinca su ranjena.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva saopćilo je da se jedan smrtni slučaj dogodio u gradu Beit Ummar u blizini Hebrona, a još dva u selu Kafr Ein, sjeverozapadno od Ramallaha.

Palestinski crveni polumjesec saopćio je da su njegovi liječnici zbrinuli 22 Palestinca ozlijeđena izraelskom vatrom u Beit Ummaru.

Lokalni izvori javljaju da su neredi i sukobi izbili između izraelskih snaga i Palestinaca tokom izraelskog vojnog napada koji je uslijedio tokom racija u palestinskim četvrtima.

U međuvremenu su izraelske snage ustrijelile Palestinca nakon što je navodno udario Izraelku na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je izraelska javna televizija KAN.

Isti izvor javlja da je palestinski vozač udario Izraelku svojim vozilom u blizini naselja Kochav Yaakov. Izraelske snage jurile su počinitelja i ubile ga iz vatrenog oružja.

Još jedan palestinski tinejdžer preminuo je nakon što su ga izraelski vojnici ustrijelili u prsa u selu al-Mugir, sjeveroistočno od Ramallaha, objavilo je Ministarstvo zdravstva u odvojenom saopćenju.

Očevici su rekli da su izraelski vojnici tokom racije u al-Mugiru upotrijebili bojevu municiju i suzavac protiv desetaka Palestinaca koji su se protivili raciji.

Ubijeni Palestinac bio je mladić Raid al-Nasan u svojim dvadesetima, objavila je novinska agencija WAFA.

Okupirana Zapadne obale poprište je rastućih tenzija posljednjih sedmica usred učestalih izraelskih racija u palestinskim četvrtima.

Anadolu Agency (AA)

Foto: iluetracija / AA

Podeli