Počeli radovi na izgradnji RISC! Begović: RISC će promeniti region

U Novom Pazaru  danas je počela je dogradnja Kulturnog centra i izgradnja prostora za Regionalni inovacioni smart city centar (RISC).

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija za ove poslove izdvojiće 45 miliona, a lokalna samouprava 51 milion dinara.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović ocenila  je da je izgradnja RISC dobar primer kako država može podržati “startap” zajednicu i mlade ljude koji zaslužuju da ostanu u svom gradu i doprinesu razvoju države.

“Svedočim početku realizacije projekta. Centar je zamišljen da podrži razvoj start up kompanija koje će nastajati u ovom regionu. Vidim fantastičnu energiju i odlučnost, kako lokalne vlasti tako i ljudi koji rade na razvoju centra. Mislim da će Start up promeniti budućnost celog ovog kraja, jer stvaramo okruženje koje je prilika za mlade preduzetnike da, otvarajući kompanije, razvijaju ekonomiju zajednice. Za desetak godina će, sigurna sam, rad ovdašnjih mladih IT stručnjaka uticati na ekonomiju cele zemlje”, poručila je ministarka Begović, ističući da je naročito fascinirana odlučnošću ljudi, što je dobar model i značajna podrška mladima.

Ona je zajedno sa predstavnicima Gradske uprave Novog Pazara i ministrom turizma i omladine Huseinom Memićem obišla radnike koji su započeli radove na prvoj fazi izgradnje.

“Novi Pazar dobiće ovim projektom savremeno opremljen prostor od 1050 metara kvadratnih. Obuku je prošlo preko 1000 ljudi, od kojih su mnogi postali programeri sa platom koja je danas daleko iznad proseka u Srbiji. Otvorili su neki mladi i kreativni ljudi, njih petoro i svoje kompanije, što je izuzetan podsticaj da ostanu u svom gradu”, kazao je Memić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac izrazio je uverenje da je ova ustanova prava investicija za budućnost ovog grada.

“Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija obezbedilo je 45 miliona dinara. Projekat je, zbog promena cena na tržištu sa početnih 75, procenjen na 96 miliona dinara, od čega Grad obezbeđuje 51 milion dinara. Centar je zuzetno značajan, jer su budućnost grada mladi, obrazovani ljudi, u ovom slučaju IT stručnjaci. Očekujemo dalju podršku ministarstava, kako bi mladim ljudima obezbedili još bolje mentorstvo, sa ciljem da usavrše mentorske veštine i dobiju mogućnost da se zaposle. Inovacioni centar je osnovan pre dve godine i za kratko vreme je napravljen izuzetan rezultat, do posla je došlo oko 160 mladih. Sledeća želja nam je izgradnja tehnooškog parka”, poručio je je gradonačelnik Biševac.

Rok za realizaciju prve faze građevinskih radova na objektu Smart up centra je 150 radnih dana. U koliko vremenski uslovi dozvole, biće realizovani grubi građevinski radovi. Druga faza podrazumeva izvođenje unutrašnjih radova i kompletno funkcionalno opremanje objekta.

Menadžer postojećeg Regionalnog inovacionog Start-up centra Šemsudin Plojović ističe da će “pametna zgrada” biti dom za sve ljude koji originalnošću i inovativnošću mogu da doprinesu razvoju zajednice.

“Pametne, kreativne i mlade ljude koji su se posvetili IT sektoru podržali smo i podržavamo ih različitim obukama. Cilj nam je da najpre postanu ekonomski nezavisni a onda i da upošljavaju druge. Na celom putu ka realizaciji ideje, najveći izazov je bila infrastruktura, korišćene su iznamljene prostorije. Nadamo se da ćemo u najkraćem mogućem roku, počev od danas, dobiti prostor koji ćemo trajno koristiti, a koji će služiti ne samo IT stručnjacima već i svim drugim sferama, odnosno ljudima koji su inovativni i skloni novim rešenjima u različitim sektorima”, poručio je Plojović.

Osim podrške resornog ministarstva, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra u realizaciji projekta značajna je uloga i Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA”, pod čijim će okriljem Smart up city centar u početku funkcionisati, kako bi se vremenom razvio u zaseban poslovni entitet.

Grad Novi Pazar je početkom novembra dodelio ugovor o izvođenju radova na dogradnji Kulturnog centra kompaniji “HS Iskop gradnja”.

U ovom centru sprovodiće se obuke i programi za mlade, u oblasti izrade inovacionih rešenja za digitalizaciju javne uprave na teritoriji grada. Ministarka Begović obišla je i privremeni prostor u kome se ova ustanova sada nalazi i razgovarala sa velikim brojem mladih koje ona okuplja.

Podeli

Zoran Maksimovic

Master komunikolog i profesor razredne nastave. Urednik je u RTV Novi Pazar, gde je na poslovima novinara - reportera angažovan još od 2002. godine.   Dobitnik je na desetine najvećih novinarskih  nagrada. Nosilac je i Sretenjskog ordena, jednog od najvećih priznanja u Srbiji.