DruštvoVesti

SZO: Rezistencija na antibiotike svetska zdravstvena pretnja

U skladu sa predlogom SZO, svake godine, u periodu od 18. do 24. novembra, u svetu se obeležava nedelja svesnosti o racionalnoj upotrebi antibiotika, sa ciljem da se skrene pažnja stručnjaka i javnosti na opasnost koja preti javnom zdravlju zbog rezistencije bakterija na antimikrobne lekove.

Neadekvatna upotreba antibiotika zbog koje dolazi do rezistentnosti bakterija na te lekove postaje globalni zdravstveni problem, zbog čega je još 2015. godine Ministarstvo zdravlja pokrenulo kampanju za racionalnu upotrebu antibiotika, upravo u cilju medicinskog opismenjavanja stanovništva, rekla je nacionalni korespondent Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za antibiotike Milica Bajčetić.

Ministarstvo zdravlja se, u skladu sa inicijativama Ujedinjenih nacija, Svetske zdravstvene organizacije, Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i drugih međunarodnih zdravstvenih institucija, novembra 2015. godine prikljucilo globalnim naporima za suzbijanje antimikrobne rezistencije i racionalnu upotrebu antibiotika.

Tanjug

Podeli