DruštvoVesti

Ministri u Tutinu: Situacija trenutno stabilna, intervencije u toku

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane Bratislav Gašić i Miloš Vučević i ministar turizma i omladine Husein Memić obišli su naselja u opštini Tutin, koja su usled obilnih padavina ugrožena poplavama. Nakon obilaska terena i razgovora sa meštanima ukazali su da je situacija trenutno stabilna, jer se reka povukla, ali da su u toku intervencije na pomoći stanovništvu kako bi iscrpeli vodu iz podruma.

Ministar Gašić je istakao da su shodno nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, on kao komandant Republičkog štaba za vanredne situacije i ministar odbrane Vučević istog trenutka krenuli da obiđu poplavama zahvaćena područja u Novom Pazaru i Tutinu.

 

„Danas je bilo više intervencija. Situacija u Tituinu je teže nego u Novom Pazaru, imali smo izvlačenje jednog auta u kome je bilo dvoje ljudi i čišćenja podruma. Reka se povukla, u ovom trenutku intervenišemo kako bi pomogli građanima Tutina da izvuku vodu iz podruma”, izjavio je ministar Gašić.

Istakao je da sada postaju izraženiji problemi koji su godinama prisutni, posebno u poslednje vreme kada je došlo do klimatskih promena.

”Problem je što se ne vodi dovoljno računa o rekama, što su one postale mesta za bacanje smeća, zbog čega dolazi do zagušenja i onemogućavanja normalnog toka u slučaju većih padavina”, rekao je Gašić.

Ministar odbrane Miloš Vučević istakao je u Tutinu da je Vojska Srbuje uvek uz svoj narod i u svim teškim situacijama.

”U koordinaciji sa ministrom Gašićem, Sektorom za vanredne situacije,  jedinicama lokalne samouprave, tu smo da pomognemo sve što treba. Svi smo tu, bez razlike ko je zadužen za koji resor, sa nama je i ministar turizma i omladine Husein Memić, svi zajedno smo tu da pomognemo građanima”, istakao je Vučević.

Naglasio da preventivno delovanje zavisi od svih nas i da se moramo odgovorno ponašati, da ne gradimo na mestima na kojima gradnja nije predviđene, te da ne bacamo otpad u reke.

Predsednik opštine Tutin u kojoj je proglašena vanredna situacija zbog poplava, Salih Hot zahvalio je predstavnicima Vlade za pomoć i podršku u teškim trenucima.

”Imali smo jutros alarmantnu situaciju. Održan je hitan sastanak Štaba za vanredne situacije, kako bi sve nadležne službe intervenisale na vreme, kako bi se sprečila veća šteta”, rekao je Hot.

Sa delegacijom ministara Vlade Srbije Tutin je posetio i direktor JP ”Srbijavode” Goran Puzović. Naglasio je da je za poslednja 24 sata tu palo preko 120 litara kiše, te istakao da se već razgovara o ozbiljnim projektima, čija realizacija bi trebalo da počne nakon što se saniraju posledice poplava.

”Na regulisanom delu korita reke Vidrenjak ni sada nije bilo problema. Na nizvodnom delu znamo kakvih ima objekata i odavde upućujem apel lokalnoj samouprvi da nam pomogne da država uradi smovj deo posla. Mi ćemo uraditi  projekat, a lokalna samouprava treba da reši imovinsko-pravne odnose. Potrebno je da u najkraćem vremenskom periodu dođemo do takvog projekta da se ovakve situacije više ne ponavljaju”, zaključio je Puzović.

 

Podeli