Društvo

Ministar Memić otvorio Sajam u Novom Sadu: Rekordni rezultati u oblasti turizma

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, otvorio je Novosadski sajam turizma. U Hali “Master” tokom tri dana predstaviće se više od 250 učesnika iz 14 zemalja evrope i svijeta.

Ovo je prva godina u kojoj je Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu organizovan kao zasebna manifestacija. Do sada turizam bio u sastavu Međunarodnog sajma LORIST koji je promovisao više oblasti.

Ministar Memić je pohvalio odluku organizatora jer je to još  jedna potvrda da Vojvodina postaje turistička regija od velikog značaja. Prema posljednjim pokazateljima ovo će biti rekordna godina po ostvarenom turističkom prometu.

,,U prvih devet mjeseci realizovano je ukupno 9,3 miliona noćenja, što je povećanje od čak 18 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.Štaviše, ako uzmemo u obzir da je u cijeloj rekordnoj 2019. godini u Srbiji ostvareno 10 miliona noćenja, realne su pretpostavke da će ove godine turistički promet premašiti rezultat iz 2019. godine. Ovim rezultatima su u velikoj mjeri doprinijeli domaći gosti koji su tokom pandemije tražili destinacije širom zemlje. Konkretno, u ovoj godini je, zaključno sa septembrom 2022. godine broj noćenja domaćih gostiju povećan za 850 hiljada u odnosu na period od januara do septembra rekordne 2019. godine i to je direktna posljedica korištenja vaučera koje ćemo nastaviti da dodeljujemo građanima i u narednoj godini,, rekao je ministar Memić za RTV Novi Pazar.


Povećan devivni priliv od turizma

Devizni priliv od turizma je u prvih osam mjeseci ove godine premašio cifru od 1,5 milijardi evra, što je gotovo na nivou cijele protekle godine. Ministar Memić je za narednu godinu najavio da će budžet za turističku infrastrukturu iznositi 830 miliona dinara, odnosno, biće veći za više od 20 odsto u odnosu na ovogodišnji.

,,U narednoj godini će na raspolaganju biti 223 miliona dinara za projekte u sferi nautičkog turizma.  Kada je u pitanju turistička ponuda Vojvodine, moram istaći da će u prvoj polovini naredne godine biti završen kapitalni projekat izgradnje spa centra sa akva parkom na Paliću,,  izjavio je Memić.

Nakon svečanog otvaranja, ministar Memić obišao je štand Novog Pazara i izrazio zadovoljstvo prezentovanom ponudom.

Sajam turizma u Novom Sadu postao je značajna turistička manifestacija.  U prilog tome, govori veliki broj međunarodnih predstavnika iz svih sfera turizma, javlja RtvNp.

Novi Sad, kao multietnička sredina, svoju multikulturalnost ubraja u turistički potencijal, a to je model sredina koje su poznate po isticanju različitosti kao prednosti, a ne mana.Takav je Novi Pazar ali i Sarajevo te brojni drugi gradovi. Pored toga posebne istorijske cjeline, prepoznstljiva arhitektura, kulturne, sportske i umjetničke manifestacije svjetski  su  poznate.

LG!cić

Podeli