DruštvoVesti

Izborni dan u Sandžaku! POSLEDNJI PODACI O GLASANJU

Uskoro se zatvaraju birališta

Za manje od pet minuta biračka mesta biče zatvorena. U Srbiji su danas održani izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

Izbori-19.00 časova

Novi Pazar- Pravo glasa na današnjim izborima, do 19 časova, iskoristilo je 34.25% upisanih u Poseban birački spisak.

Tutin-  Do 18 časova, prema uzorku sa osam biračkih mesta, u toj opštini je 38.7% birača izašlo na izbore.

Sjenica- Do 18 časova glasalo je 37% Sjeničana iskoristilo svoje biračko pravo.

Nova Varoš– Izlaznost do 19 časova 50% odnosno 320 birača koji glasaju na jednom biračkom mestu.

Prijepolje– Pravo glasa do 19 časova iskoristilo je  42.53% Bošnjaka.

Priboj– U opštini na Limu  glasalo 37.6 % do 19 časova.

 

Prvi rezultati na RTV, reporteri u izbornim štabovima

Po zatvaranju biračkih mesta ekipe RTV Novi Pazar izveštavaće iz izbornih štabova lista koje učestvuju na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća. O tome kakva će atmosfera biti u štabovima, o prvim rezultatima i završetku izbornog procesa saznajte od naših reportera.

Birališta otvorena do 20h

Izborni proces traje do 20 časova. Svim biračima koji se u trenutku zatvaranja biračkih mesta zateknu na biralištu biće omogućeno da glasaju.

 

RIK: Izborni proces protiče uredno

Koordinator Radnog tela RIK-a u Novom Pazaru Esad Mahmutović kazao je za RTV Novi Pazar da je izborni proces u Novom Pazaru protekao uredno.

”Nije bilo nepravilnosti ili pritužbi. Imali smo manje tehničke probleme koje uklanjamo u hodu, ali ništa značajno što bi uticalo na izborni proces” kazao je Mahmutović za RTV Novi Pazar.

Podsećamo, birališta su otvorena do 20 časova. U Novom Pazaru izbori za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća obavljaju se na 67 biračkih mesta. Novi Pazar je u ovom procesu ujedno i najveća izborna jedinica.

Izbori-18.00 časova

Novi Pazar–  Na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća do 18 časova glasalo 30.76 % Bošnjaka.

Tutin– Do 18 časova, prema uzorku sa osam biračkih mesta, u toj opštini je 38.7% birača izašlo na izbore.

Sjenica– Na 35 biračkih mesta do sada glasalo  37% upisanih birača.

Nova Varoš– Pravo glasa iskoristilo 44% birača upisanih u Poseban u birački spisak.

Prijepolje- Do 18 časova u toj sandžačkoj opštini biračko pravo iskoristilo 39.12 % birača. U popodnevnim satima zabeležen je značajno veći odziv građana.

Priboj- Prema poslednjim podacima, do 17 časova na birališta je izašlo 36% Bošnjaka, upisanih u Poseban birački spisak.

 

Izbori-17.00 časova

Novi Pazar– Pravo glasa na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća do 17 časova iskoristilo je 26.17%  odnosno 15.827 Bošnjaka. Glasanje se obavlja na 67 biračkih mesta.

Tutin– Do 16h 28% birača izašlo na izbore u toj sandžačkoj opštini. Glasanje se obavlja na 57 biračkih mesta.

Sjenica– Do sada glasalo 30% upisanih. U toj opštini glasa se na 35 biračkih mesta.

Nova Varoš– Izlaznost do 17 časova je 39% odnosno, 340 birača. U toj opštini upisano je 865 birača u Poseban birački spisak.

Prijepolje- U popodnevnim satima zabeležen značajno veći broj građana na biralištima u toj opštini. U opštini na Limu Bošnjaci glasaju na 33 biračka mesta.

Priboj- Biračko pravo u toj sandžačkoj opštini do 17 časova iskoristilo je 36% birača, upisanih u Poseban birački spisak.

 

Forum 10 prati izborni proces

Izbori-16.00 časova

Tutin-  Biračko pravo u toj sandžačkoj opštini do sada je iskoristilo 21.5% birača, upisanih u Poseban birački spisak.

Sjenica- Do 15 časova 21% Sjeničana, upisanih u Poseban birački spisak, iskoristilo svoje biračko pravo.

Nova Varoš– Izlaznost do 16 časova 37  % odnosno 320 birača koji glasaju na jednom biračkom mestu.

Prijepolje– Pravo glasa do 16 časova iskoristilo 30.3 % birača.

Priboj– U opštini na Limu  glasalo 25% do 14 časova.

Izbori-15.00 časova

Novi Pazar– Biračko pravo iskoristilo 16.33% građana, odnosno 9.876 upisanih u Posebni birački spisak, na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Podsetimo, Novi Pazar je najveća izborna jedinica sa više od 60.000 birača, upisanih u Poseban birački spisak.

Izborni proces u Novom Pazaru protiče uredno.

 

Izbori u sandžačkim opštinama

U Tutinu, koji je posle Novog Pazara izborna jedinica sa najvećim brojem upisanih u Poseban birački spisak, 20. 101, izborni proces počeo je uredno, otvaranjem birališa u 7 sati. Kako nezvanično saznajemo na jednom biračkom mestu zabeležene su nepravilnosti, a prema informacijama koje imamo na tom biralištu intervenisala je i policija.

Nepravilnosti su zabeležene i u seoskoj mesnoj zajednici sjeničke opštine, nezvanično saznaje RTV Novi Pazar. Prema našim nezvaničnim saznanjima postoji mogućnost zatvaranja tog biračkog mesta, u selu Žabren. Inače, u Sjenici pravo glasa ima 12.240 birača i prema prvom preseku do 12 časova zabeležena je izlaznost od 9.5%.

U Novoj Varoši do podneva je glasalo 20% birača, upisanih u Poseban birački spisak. U toj opštini upisano je 865 Bošnjaka.

U Prijepolju tokom izbornog dana, koji je i u toj sandžačkoj opštini počeo u 7 sati, nisu zabeležene nepravilnosti. U opštini na Limu Bošnjaci glasaju na 33 biračka mesta. Izlaznost u Prijepolju do podneva je 14%.

Pravo glasa u Priboju ima 4.416  građana. Prema saznanjima RTV Novi Pazar pravo glasa do podneva iskoristilo je oko 15% birača, što je prosek zabeležen i na poslednjim parlamentarnim izborima.  Biračka mesta otvorena su na vreme i u toj opštini izborni proces protiče uredno. Bošnjaci u Priboju glasaju na 11 biračkih mesta.

Birališta otvorena na vreme

Koordinator Radnog tela RIK-a u Novom Pazaru Esad Mahmutović potvrdio je, ranije danas, za RTV Novi Pazar da izborni proces na 67 biračkih mesta protiče uredno, te da nisu zabeležene nepravilnosti. On je podsetio da su birališta otvorena na vreme, jutro u 7 sati i da će građani moći da glasaju do 20 časova.

Za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru glasa, 60.502  birača upisanih u Poseban birački spisak, što je više od polovine ukupnog broja upisanih Bošnjaka. Pravo glasa na izborima za Nacionalni savet bošnjačke zajednice u Srbiji ima 113.476 birača.

U Novom Pazaru glasaju i pripadnici drugih manjinskih zajednica, objasnio je koordinator Radnog tela RIK-a u Novom Pazaru Esad Mahmutović.

”Osim Bošnjaka u Novom Pazaru imaju pravo da glasaju i pripadnici ostalih nacionalnih manjina, najviše Albanaca i Roma. Imamo Grke, Egipćane, Aškalije, i oni biraju predstavnike u svojim nacionalnim savetima”,  rekao je za RTV Novi Pazar Mahmutović.

Na sajtu Radio televizije Novi Pazar, iz minuta u minut, pratite najnovije i tačne podatke i inforamcije o izlaznosti u sandžačkim gradovima i opštinama, i izbornom procesu za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

 

Senada Kalić

Podeli