DruštvoVesti

Korićenjem reka do bezbednijih naselja

U Novom Pazaru biće ukorićeno još 7,1 kilometara  vodotokova Raške, Jošanice i Trnavice, najavljeno je danas nakon sastanka gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca sa predstavnicima Javnog vodoprivrednog preduzeća (JVP) „Srbijavode“ i Svetske banke, koja je za te poslove odobrila 7 miliona evra.

  • Projekat je izuzetno značajan za grad, sve građane koji žive pored reka, a čija su domaćinstva u ranijem periodu bila izložena riziku od poplava. Korićenjem tri reke svi će biti mnogo bezbedniji, jer je projektom predviđeno korićenje u naseljenim delovima – poručio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Prema njegovim rečima, realizacija projekta predviđena je za početak nove građevinske sezone.

O dinamici radova govorio je direktor JVP Goran Puzović.

  • Pre nekoliko godina završili smo prvu fazu regulacije reke Raške kroz Novi Pazar i u praksi prezentovali primer dobre komunikacije između Grada i JVP „Srbijavode“ . Današnji sastanak je nastavak saradnje i kao plod svega očekuje nas realizacija novih radova. S obzirom na obim poslova koji bi trebalo da počnu u martu, očekujemo da realizacija traje tri godine. Predviđeno je korićenje 1500 metara obale Raške, oko kilometar korita na Jošanici i 3,5 kilometra Trnavice“ – objasnio je Puzović.

Uz dodatne projekte i mere čiju realizaciju najavljuju iz javnog preduzeća, Novi Pazar se polako, ali sigurno u pogledu zaštite od poplava svrstava na mapu bezbednijih gradova Srbije.

  • Novi Pazar postaje jedan od retkih gradova za koje možemo reći da je integralno zaštićen. Zahvalnost dugujemo Svetskoj banci koja je shvatila važnost projekta i u rekordnom roku odobrila sredstva za realizaciju – zaključio je Puzović.

Nakon sastanka, na kom su razmotreni svi detalji, predstavnici Grada, JVP “Srbija vode” i Svetske banke obišli su rečna korita Raške, Jošanice.

 

Podeli