DruštvoVesti

Najviše nedostaju A+ i 0+ krvna grupa, potrebni davaoc

Kada bi četiri, umesto sadašnjna tri od sto stanovnika Srbije bili dobrovoljni davaoci krvi, bili bi potpuno mirni tokom cele godine i zadovoljili sve potrebe, istakla je Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi. Kazala je da trenutno najviše nedostaju A + i O + krvne grupe, a da su na minimumu A- i AB-. Apelovala je na građane da se odazovu pozivu i da, ako su zdravi, daju krv.

Mirjana Knežević je za RTS naglasila da su trenutno jednodnevne rezerve krvi smanjene i da najviše nedostaju A + i O + krvne grupe, a da su na minimumu A- i AB-.
Kaže i da je u poslednje dve nedelje bio bolji odziv dobrovoljnih davalaca krvi, ali da je potrebno mnogo takvih dana i nedelja da se nedeljno prikupi bar 1.500 jedinica krvi kako bi se zadovoljile sve potrebe.

U prethodna dva dana krv je dalo samo po 80 davalaca, što je, kako je naglasila veoma malo.

Tri od sto stanovnika Srbije su dobrovoljni davaoci krvi, a kada bi, kako je istakla, došli do četiri stanovnika na taj broj, bili bi potpuno mirni tokom cele godine.

“Lakše je kada dođe jesen, sada ćemo ponovo da se vratimo u srednje škole, radićemo akcije s maturantima. Tokom jeseni se više kompanija i firmi uključuje jer su i njima preko leta radnici na odmorima. Verujemo i da će ova jesen biti uspešna i dobra”, očekuje Kneževićeva.

Objasnila je i da žene mogu davati krv na četiri, a muškarci na tri meseca.

Autobusi Instituta za transfuziju su svakoga dana na nekoliko lokacija u Srbiji.

“Vremenski sa celokupnom procedurom popunjavanja upitnika i pregleda potrebno je dvadesetak minuta. Samo davanje krvi traje pet do osam minuta u proseku”, navela je Kneževićeva.

Apelovala je na građane da se odazovu pozivu za davanje krvi i da sve informacije mogu dobiti na sajtu Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Podsećamo, U Novom Pazaru dva puta mesečno organizuju se akcije dobrovoljnog davanja krvi, polovinom i krajem meseca.
Izvor:RTS

Podeli