DruštvoVesti

Muderizović: Nastojimo da brinemo o starijima i njihovim potrebama

Međunarodni dan starijih osoba, 1. oktobar obeležen je u Novom Pazaru.

U organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti,  danas je organozovan prijem i druženje sa zvanično najstarijim Novopazarcima, Stanisavom Jelić i Halilom Rizvanovićem.

Sa njima je razgovarao i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Iako u 97. godini Halila zdravlje dobro služi. Priča nam da i danas uživa u druženju sa prijateljima.

Njegov savet za dugovečnost je miran i zdrav život, a stres kaže treba izbegavati.

“Nisam u životu žurio i jurio. Nastojao sam da što manje brinem o stvarima na koje ne mogu da utičem. Imam veliku porodicu, sinove, ćerku, unučad i paraunučad i smatram sebe bogatim čovekom” kaže Halilaga, kako ga danas Novopazarci, iz poštovanja, oslovljavaju.

Današnje druženje i pažnja koju su njemu i Stanisavi ukazali iz Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, izuzetno mu znači.

“Mnogo mi znači da su se nas starijih setili, da znamo da neko mislii i brine o nama” iskren je Halil.

Stanisava kaže pamti i neka teška vremena. Danas je, tvrdi, mnogo bolje.

“U ovih 97 godina doživela sam i preživela nekoliko ratova, teške dane. Danas lepo živim sa porodicom, decom, unucima i paraunucima. Ovde u gradu kada me mlađi sretnu ponude mi pomoć. Zbog reume se otežano krećem pa me često pitaju ‘nano, možemo li da vam pomognemo’. I danas pletem, čitam novine, gledam televiziju i volim da se družim pa danas ovde sa vama uživam” iskrena je Stanisava.

Predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Banina Muderizović kazala je da je cilj obeležavanja ovog dana podizanje svesti o značaju i potrebama starijih osoba, njihovom doprinosu, sopstvenom zdravlju kao i funkcionisanju u društvu u kojem žive.

“I danas kao i u narednom periodu ćemo iznositi predloge na sednicama Saveta za smanjenje nejednakosti kada su stariji u pitanju” poručila je Muderizović.

Stanisavi i Halilu uručeni su simbolični pokloni, a Grad Novi Pazar obezbedio je i simbolična sredstva koja će im dodeliti.

 

Senada Kalić

Podeli