EkonomijaVesti

Srednji kurs dolara jači od evra u Srbiji

Prema podacima Narodne banke Srbije zvanični srednji kurs vrednosti dinara prema evru je 117,31 dinar za jedan evro, dok je zvanični kurs vrednosti dolara danas dostigao 121,71 dinar za jedan dolar.

Dolar je danas porastao na najviši nivo u odnosu na evro posle 20 godina. Pre godinu dana, vrednost dolara iznosila je 100 dinara po srednjem kursu.

U julu prošle godine jedan dolar vredeo je 99 dinara, a jedan evro 118 dinara, navodi agencija Beta.

Prethodne nedelje Američka centralna banka (FED) podigla je referentnu kamatu za 0,75 procentnih poena.

Banke u skoro svim zemljama suočavaju se sa sličnim kompromisima dok podižu kamatne stope kako bi se izborile sa sopstvenim problemima sa inflacijom.

Evropska centralna banka podigla je ranije ovog meseca tri ključne kamatne stope za tri četvrtine procenta (po 0,75 odsto), što je do sada najveće povećanje za 19 zemalja koje koriste evro.

Američki dolar se u Srbiji polovinom jula po vrednosti izjednačio sa evrom.

Evro je izgubio vrednost u odnosu na američki dolar pošto je ruska invazija na Ukrajinu 24. februara pojačala strahovanje da će se porast troškova energije pogoršati i smanjiti ekonomski rast u 19 zemalja evrozone, prenela je agencija Beta.

Uz to se EU u velikoj meri oslanja na Rusiju za prirodni gas. Sukob je poskupeo i ključne prehrambene sirovine – pšenicu i kukuruz.

Tokom aprila, inflacija koja je u SAD izazvala najveći skok cena u poslednjih 40 godina, podstakla je Federalne rezerve da agresivno podižu kamatne stope, što je povećalo tražnju za američkim dolarima. Američki dolar je „svetska rezervna valuta” i smatra se sigurnim utočištem u vreme  globalnog ekonomskog stresa.

Izvor: Insajder, NBS, Beta 

 www.insajder.net.

Podeli