DruštvoVesti

Divanefendić: Sve spremno za početak popisa

Predstojeći popis stanovništva, domaćinstava i stanova, prema rečima predsednika Popisne komisije i načelnika Gradske uprave Novog Pazara Džemila Divanefendića najvažnije je statističko istraživanje. On je pozvao građane da se odazovu popisu jer je to, objašnjava važno, kako bi se pokazalo pravo stanje koje će se odraziti na sve segmente života.

Ovogodišnji popis odvija se u pozitivnoj i povoljnijoj atmosferi, ocenio je predsednik Popisne komisije i načelnik Gradske uprave Novog Pazara Džemil Divanefendić koji naglašava da je od izuzetne važnosti da se popisu svi odazovu.

”Da pokažemo pravo stanje jer će se ono odraizti na sve segmente našeg života u smislu da ćemo u budućnosti sigurno moći na kvalitetniji način da planiramo u svim segmentima. Od podataka dobijenih ovim popisom zavisi kakvo će nam biti obrazovanje, zdravstvo, rad lokalnih organa, s obzirom da veći broj stanovnikau našoj jedinici lokalne samouprave znači veći broj jradnih mesta u policiji, zdravstvu, veći bprj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kada je u pitanju broj bolničkih kreveta, te veće kvote za obavljanje pojedinih delatnosti. Tako da je značaj popisa višestruk” objašnjava Divanefendić.

U Novom Pazaru ovaj posao dočekuju spremni, kazao je Divanefendić.  On je objasnio da pripreme traju od juna. Popisivači i njihovi isntruktori ovih dana obilaze i upoznaju se terenom i popisnim krugovima. Najveća inovacija u ovom popisu jeste elektronsko popisivanje.rečeno je na konferenciji.

”Ono što je za nas najvažnije jeste da je Popisna komisija uradila sve što je neophodno i zakonom, upustvima i odgovarajućim aktima predviđeno. Popisivači su spremni i od subote ujutru kreću na teren. Ovde će biti uključeno 25 instruktora i 160 popisivača. Popisivači će nositi legitimacije koje će predočiti građanima. Sam proces bi trebalo da traje oko  30 minuta. U toku trajanja popisa u prostorijama popisne komisije biće organizovano dežurstvo, a građani će blagovremeno biti obaveštzeni na koji način mogu da se jave u slučaju da imaju neke nedoumice ili dodatna pitanja” kazao je Divanefendić.

Divanefendić naglašava da će se podaci i informacije dobijeni u procesu popisa koristiti isključivo u statističke, te da se ne mogu upotrebiti u bilo koje druge svrhe.

Popis počinje u subotu u 08 sati i trajaće mesec dana. Pred građanima će biti 69 pitanja.

Podsetimo, popis se obavlja jednom u deset godina. Poslednji je ranije planiran za april prošle godine, a odložen je zbog pandemije.

 

Senada Kalić

 

Podeli