Kultura

Duraković/Kurić: Kulturni Centar Novi Pazar zaslužan za jačanje veza Sarajeva i Sandžaka

Sandžak je važna tačka na mapi kulturnih radnika Sarajeva. Prije tri godine, uspostavljena je saradnja sa Huseinom Memićem, direktorom Kulturnog Centra Novi Pazar i ministarstvom kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Tadašnji ministar, Mirvad Kurić, ističe da je Sandžak politički, godinama bio zapostavljen i da je vrijeme da se to ispravi. U proteklom periodu mnogo toga je urađeno.

Jasmin Duraković, direktor Bosanskog kulturnog centra ističe da su veze u oblasti kulture most koji najčvršće povezuje dvije države. Osim promocije filmova, organizovano je i gostovanje sarajevske filharmonije. U narednom periodu, ističe Duraković, biće realizovani projekti Dani Sarajeva u Novom Pazaru i Dani Novog Pazara u Sarajevu.

Nama je važno da imamo autore, pisce, umjetnike koji mogu da predstave svoj rad ovdje i naši umjetnici da se predstave u Sandžaku. Saradnja će biti nastavljena i intenzivirana, najavio je direktor Kulturnog Centra Novi Pazar, Husein Memić.

Mi smo potpisali protokol o saradnji. Želja nam je da sve ono što je najbolje iz BKC-a dođe u Novi Pazar. Svi događaji će biti besplatni. Cilj nam je da povezujemo kulturne institucije i radnike Sarajeva i Sandžaka, naglasio je Memić.

LG!cić

Podeli