Društvo

Skoro polovina Afganistana suočava se sa akutnom gladi

Ujedinjene nacije kažu da se skoro polovina zemlje suočava sa akutnom gladi. Prema majskom izvještaju Međunarodnog komiteta spašavanja (IRC), 43 posto stanovništva Afganistana živi s manje od jednog obroka dnevno, a 90 posto anketiranih Afganistanaca navodi hranu kao svoju primarnu potrebu.

Zapad je dvadeset godina bio snažno uključen u dešavanja u Avganistanu: kako vojno i politički, tako i u oblasti razvoja. Tri četvrtine javne potrošnje pokrivala je međunarodna zajednica. Mnoštvo razvojnih projekata donelo je puteve, škole, bolnice i obezbedilo njihovo održavanje. Nakon što su talibani preuzeli vlast, protok novca preko noći je obustavljen. Situacija je loša već tri godine, ali ova prošla godina je bila najgora. Moj muž je pokušao da ode u Iran da radi, ali je deportovan.”

Zapad je dvadeset godina bio snažno uključen u dešavanja u Avganistanu: kako vojno i politički, tako i u oblasti razvoja. Tri četvrtine javne potrošnje pokrivala je međunarodna zajednica. Mnoštvo razvojnih projekata donelo je puteve, škole, bolnice i obezbedilo njihovo održavanje. Nakon što su talibani preuzeli vlast, protok novca preko noći je obustavljen, a narod izložen gladovanju.

Podeli